e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 16. až 18. října

publikováno: 14.10.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Výběr zajímavých akcí na říjnový víkend je tady. Za vínem se vydejte do Chrámců, za archeologií do muzeí v Teplicích a Mostě, německé speciality ochutnáte v Lounech, podzimní práce si vyzkoušíte v Zubrnicích, strašidla dorazí do Ústí nad Labem...

Burčáková slavnost
České vinařství v Chrámcích na Mostecku zve na ochutnávku a nákup vín na burčákovou slavnost, která se bude konat v sobotu 17. října od 8,00 do 18,00 hodin. Návštěvníky čeká prohlídka vinařství s průvodcem, ochutnávka a prodej bílého i červeného burčáku i archivních vín vyskladněných z archivu přesunutého kostela v Mostě. Vinařské speciality doplní pro děti jízda na koni, opékání buřtů, soutěže a skákací hrad a také cesta za pokladem sv. Václava. Parkování a vstup zdarma. 

Běh zámeckým parkem
Protáhnout si tělo můžete v neděli 18. října s atlety v Klášterci nad Ohří. V zámeckém parku se koná tradiční běh pro děti i dospělé. Nejkratší dětské tratě startují v 10,00 hodin, dospělí po poledni. Přihlášky na webu atletického odílu TJ Klášterec nad Ohří.

Zámecký ples
Plesová sezóna sice ještě tak úplně nezačala, ale příležitost zatančit si už se nabízí. V sobotu 17. října se koná Zámecký ples na zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun. Čeká vás ples v nádherných prostorách barokních sálů a skupina Chilli Band z Klášterce nad Ohří i půlnoční překvapení. Vstupné 250 Kč.

Vodní oslavy
Zajímavé výročí si budou připomínat v Otvicích na Chomutovsku. V pátek 16. října se koná lampionový průvod pro vodní vílu, který upomene na 100. výročí vybudování vodovodu v Otvicích. Sraz je na návsi u vodníka v 16,00 hodin, s sebou si vezměte plastový hrneček a lampion. Průvod se vydá k historické vodárně a poté ke kinu v Chomutově, kde bude promítána pohádka Tučňáci z Madagaskaru II. Odvoz zpět je zajištěn autobusem.

Bazary
Atmosféru bazárku všeho možného si můžete vychutnat v neděli 18. října v Repre v Mostě. Akce prodej-nakup-vyměň začíná v 10,00 hodin. Výtěžek z akce jde na Adventní bál pro seniory v Mostě. Prodejní stůl stojí 100 Kč, rezervace nutná.
A ještě jeden bazar se koná v Citadele v Litvínově v sobotu 17. října od 10,00 do 13,00 hodin. Součástí bazaru bude také charitativní sbírka. Pořadatel je stejný, cena za stůl také.

Den archeologie v muzeu
Oblastní muzeum v Mostě pořádá ve svém areálu v sobotu 17. října u příležitosti Mezinárodního dne archeologie program, zaměřený na archeologii. Děti i dospělí se mohou podívat na život starých Keltů nebo se vrátit až do doby kamenné. Muzeum a jeho expozice si pak návštěvníci mohou projít společně s archeology. Program probíhá od 9,00 do 17,00 hodin a podrobnosti se dozvíte zde.
Další den archeologie se bude konat v sobotu na nádvoří Regionálního muzea v Teplicích. Od 10,00 do 12,00 a poté od 13,00 do 15,00 hodin bude probíhat dílna pro děti a nejen pro ně (tvoření z hlíny, mletí obilí, lovení mamuta), v 11,00 hodin začíná komentovaná prohlídka expozice Pravěk Teplicka. Ve 14,00 hodin začíná přednáška Určení funkce drobné středověké plastiky (F. Gabriel). Vstup zdarma.
Dalším muzeem, které se připojuje, je Městské muzeum v Kadani, které pořádá den archeologie ve Střelnici od 9,00 hodin. Co všechno se bude dít, se dozvíte v článku

Koncerty
V sobotu 17. října od 14,00 hodin bude v kostele sv. Václava ve Velké Černoci koncert operní pěvkyně Edity Adlerové. Na klavír a varhany jí doprovodí Marcela Šestáková. 
V kulisárně v Chomutově slaví kapela Hop Trop 35 let své existence. Výroční koncert začíná v 19,00 hodin, vstupné 333 Kč.
V pátek večer zahraje v mosteckém rokáči kapela Cumbal, jako host Full Time.

Autoshow č. 2
Autodrom Most si na podzim připravil pro své fanoušky nejen tradiční volné jízdy s vlastním vozem po závodní dráze, ale i stále populárnější taxi jízdy RACE-TAXI v závodních speciálech. Ty se také stanou hlavní náplní programu adrenalinového víkendu 17. a 18. října pod názvem The Most Autoshow 2. Po oba dny je vstup do areálu zdarma, otevřeno bude od 9,00 do 17,00 hodin.

Kulisárna fest
Hudební festival regionálních kapel Kulisárna Fest se koná v sobotu 17. října v Chomutově, jak jinak než v Kulisárně u divadla. Od 17,00 hodin zahrají domácí CV Blues, Kopakabános, Album, Lake Stopper a hosté St. Johny, G.L. a Z.Ž. Vstupné 150 Kč.

Odpoledne deskových her
Chcete si zahrát deskovou hru a žádnou zajímavou nemáte? Nebo vám chybí soupeř? Zastavte se v pátek od 16,00 do 18,00 hodin v Mama Africa café v Repre v Mostě. Odpoledne deskových her pořádá Dětská organizace Zálesák.

Dostihy
V sobotu 17. října vyvrcholí na mosteckém hipodromu letošní dostihová sezóna. Od 13,00 hodin bude připraveno několik dostihů s hlavní Českomoravskou cenou Ústeckého kraje. Kyvadlová autobusová doprava bude jezdit od 12,30 do 17,00 hodin zdarma od Prioru, z 1. náměstí, Čs. mládeže a od Dopravního podniku.

Námořnická party
Třetí výročí chomutovského aquasvěta můžete oslavit v pondělí 19. října na Námořnické párty s kapitánem Petrem Stolařem. Děti i dospělé čekají od 13,00 do 19,00 hodin zábava, soutěže a dárky, každou hodinu narozeninový dort.

Den stromů
V neděli 18. října od 11,00 hodin mohou zájemci vlastnoručně zasadit v areálu zooparku v Chomutově sazenici stromu. Pro jednotlivce, rodiny i skupiny návštěvníků bude připravena sazenice dubu, buku nebo lípy, místo k sázení i nářadí. Mezi 11. a 15. hodinou bude ve spolupráci s Lesy ČR připraven doprovodný program pro děti, odpoledne potěší návštěvníky ukázky sokolnictví pod statkem domácích zvířat. Podrobnosti v tomto článku.

Vendelínské hraní
Odpolední zábavný program u kostela svatého Vendelína v Perštejně na Chomutovsku chystají místní organizace společně s kláštereckým zámkem na sobotu 17. září. Děti čeká divadlo, všechny pak hudební vystoupení různých žánrů v kostele, výtvarný ateliér i posezení u piva. Program najdete zde.

Gastro festival
Ve dnech 17. a 18. října proběhne v areálu Výstaviště Zahrady Čech v Litoměřicích již 3. ročním Gastro Food Festu, tentokrát s podtitulem Gastronomie z celého světa na jednom místě. Těšit se můžete proto můžete na mezinárodní kuchyně, soutěže, hudební vystoupení a další bohatý program. Otevřeno je od 10,00 hodin, v sobotu do osmi večer, v neděli do 17,00. Podrobnosti v článku Kuchyně celého světa na gastro festivalu v Litoměřicích.

Německý víkend
V Lounech o víkendu představí německou kulturu i kuchyni. V pátek od 17,00 hodin si můžete v knihovně vyslechnout přednášku. V sobotu bude na Mírovém náměstí po celé dopoledne v rámci farmářských trhů probíhat prodej německých specialit, ukázka paličkování,  střelba z kuše a luku, házení sekery na terč. Kino Svět promítá v 17,30 hodin německý film Den blbec (vstupné 50 Kč). Po celý víkend můžete ochutnat německé speciality v restauracích Caramell, Nový Svět a U Somolů.

Strašidla v muzeu
Staré pověsti ožijí v sobotu 17. října v prostorách Muzea města Ústí nad Labem. Strašidelný program her a soutěžení pro malé i velké ve společnosti tradičních i netradičních pohádkových bytostí bude probíhat od 10,00 do 17,00 hodin. V kostýmu vstupné 20 Kč, ostatní 30 Kč. 

Podzim na vesnici
Jak vypadaly typické práce na českém venkově ještě před sto lety? To uvidíte v sobotu a neděli 17. a 18. října ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. Prohlédnete si ukázky mletí na ručním mlýnku a výmlatu obilí, pečení v kachlovém sporáku, práci se lnem, vázání provazů, sušení ovoce v sušárně, ukázku chodu stabilního motoru a parní lokomobily a také navštívíte výuku v historické škole. Po oba dny bude otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin.

Foto: České vinařství Chrámce