e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend – 16. až 18. října

publikováno: 14.10.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Teple se oblečte a vyražte o víkendu ven. Přestože bude sněžit, pořadatelé připravili hned dvě open air hudební akce. Krásy podzimu si můžete přiblížit třeba ve skanzenu v Zubrnicích nebo v teple do Domě dětí v Mostě. Chybět nemůže pouštění draků. Pro dospělé pak výběr zajímavých koncertů.

Festival na náměstí
Počasí tomu sice příliš odpovídat nebude, přesto ale můžete vyrazit na open air festival. Koná se v sobotu 17. října v Žatci . Začíná ve 14,30 hodin na náměstí Svobody a potrvá až do půl desáté. Hrát budou kapely Dive (metalcore, Plzeň), Feast of Friends (psychadelic-rock, Louny), Ztráta casu (punky-ska, Chomutov) a Hot Pants (punk-rock, Kadan). Navíc se můžete zahřát u fotbalu, na trampolíně nebo horolezecké stěně. Vstup je zdarma.

Podzim na vsi
Práce, obyčeje a zvyky českého venkova, které se vážou k podzimu, oživí o víkendu skanzen v Zubrnicích na Ústecku. Vyzkoušet si můžete třeba mlácení obilí cepy, uvidíte historickou zemědělskou techniku, prohlédnete si jak se sušilo ovoce, mlela mouka, zpracovával len či mléko na máslo a tvaroh. Připraveny jsou i ukázky zpracováví ovčí vlny od stříhání ovcí až po tkaní. Pro děti jsou připraveny soutěže. Otevřeno je v sobotu i neděli od 9,00 do 16,00 hodin.

Pouštění draků
Meteorologové slibují silný vítr, a tak si vyzkoušejte pouštění draků. Jedna drakiáda se koná na letišti v Pesvicích na Chomutovsku v sobotu 17. října od 14,00 hodin. Kromě draků budou létat také parašutisté a pro výherce soutěže je připraven let nad Chomutovem. V Jirkově začíná drakiáda v Olejomlýnském parku v neděli od 14,00 hodin. O hodinu později začíná soutěž o nejhezčího draka a poté ještě opékání buřtů.

Poslední parní víkend
Železniční muzeu v Lužné u Rakovníka se louční s letošní sezónou a o víkendu nabízí poslední výlet parními vláčky. Muzeum jej otevřeno v sobotu i neděli. Parní lokomotiva Papoušek bude vyrážet z muzea do Kolešovic v 11,40 hodin a motorový vůz s parním pohonem Komárek vás doveze do Krupé a zpět (odjezd po oba dny také v 11,40 hodin.

Křivoklání
Hrad Křivoklát na Rakovnicku se o víkendu zaplní šermíři, muzikanty, kejklíři a divadelníky. Po oba dny je připraven bohatý program s řadou historických skupin. Otevřeno je od 10,00 do 18,00 hodin. Z Prahy Bráníka jede po oba dny na Křivoklát historický parní vlak taženým slavnou lokomotivou Albatros. Více na www.krivoklat.cz.

Závody na pionýrech
Recesistické závody do vrchu na motocyklech značky Jawa 50 Pionýr odstartují 17. října ve Stradonicích u Peruce na Lounsku. Závod se koná poosmé. Máte-li doma tohoto veterána, start je v 11,00 hodin. Na své si však přijdou i diváci.

Dostihy
Na mosteckém hipodromu vyvrcholí v sobotu 17. října dostihová sezóna. Závěrečný dostihový den sezóny 2009 začíná od 13,00 hodin, kdy v areálu závodiště proběhne Českomoravská cena.  Hlavním dostihem je zkouška tříletých a starších koní - Českomoravská cena - o celkovou dotaci 180 000 Kč.

Hiphopový večírek
Imperium Musicland v Lounech připravilo na páteční noc velkou hipopovou akci, připomínající deset let pořadatelství podobných akcí v Lounech. Oslavovat budou Djs Kwé (360 Production, Praha), Mike One (2há Liga Chomutov), Bart (Most), Saybon (Black Dynasty, Praha), Quip (Praha), Kafes33 (Monoskop.cz, Praha), připravena je i doprovodná soutěž ve freestylu a další program.

Taneční noc
Zajímavou taneční akci chystá také Horní hrad u Stráže nad Ohří. Pod názvem Wicked Castle začíná v sobotu 17. října v 17,00 hodin noční taneční maratón na nádvoří hradu i uvnitř. Hrát budou třeba Rcola (CAN) "Rub a Dub Wize" European Tour 2009, Rich & Basstien (Bass Beast), Vargas (PL), Wash! Ft. Mc Driver (T2B), Lion Don (Sofa Rockers), Medis (Basetix Unity), Doit (Wenkow sound), Strawberry (Unformated crew).

Vůně podzimu
Chcete-li si připomenout podzim pěkně v teple, vydejte se v sobotu 17. října v 10,00 hodin do Domu dětí a mládeže v Mostě. Ten připravil pro děti od osmi let a dospělé akci nazvanou Vůně podzimu. Všichni zájemci si vyrobí dekorace z přírodnin - naučí se růže z javorových listů, obrázky z mechu a sušených květin a další ozdoby.

Koncerty
Zajímavé kapely hostí po celý týden klub Střelnice v Kadani. Už ve čtvrtek 15. října od 19,00 hodin hraje domácí kapela Ivory Gate a kadaňské akustické duo Arathia. V pátek 16. října zavítá do Kadaně objev plzeňské rockové scény, funková kapela M.Y. Music. Jejich kadaňskými partnery budou loňští vítězové Ankety o nejoblíbenější místní kapelu, skupina Hot Pants. Vrcholem pak bude sobotní koncert kapely Kurtizány z 25. avenue. Koncert začíná ve 20,00 hodin a jde o poslední koncert mimo následující turné k nové desce.
V Kulturním domě Fontána v Bílině vystoupí ve čtvrtek 15. října od 19,00 hodin slovenská kapela No Name. Předskokany bude dělat domácí skupina Grock. Vstupenky stojí 280 Kč.
V neděli 18. října zavítá do Městského divadla v Mostě na svém turné Acoustic tour Miro Žbirka. Začátek je v 19,00 hodin a více se o jeho turné dočtete na našem webu v rubrice Volný čas.

Country candrbal
Kulturní komise obce Petrohrad na Podbořansku pořádá v sobotu 17. října od 20,00 hodin na sále pohostinství Na Návsi Country candrbal.

Středohoří v kýči
V sobotu 17. října od 15,00 hodin se v kulturním centru v Řehlovicích na Ústecku uskuteční slavnostní vyhlášení vítězů umělecké soutěže Středohoří v kýči spojené s veřejnou prezentací všech výtvarných, literárních i hudebních prací. Soutěž vyhlašuje sdružení Středohoří Sobě už druhým rokem.

Zoo pro seniory
Obvykle přinášíme pozvánky zejména pro rodiny a děti, tentokrát přidáme také jednu pro seniory. O víkendu budou totiž moci do děčínské zoo za poloviční vstupné, s věkem nad 65 let zcela zdarma. Ve 14,00 hodin je pak čeká komentovaná prohlídka zoo s průvodcem a také možnost nahlédnutí do zákulisí zoo.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje jdete v rubrice PROGRAMY.