e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tip na chladný podzim: Svět kostiček v mosteckém muzeu

publikováno: 14.9.2020, kategorie: Pro děti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Během chladnějších podzimních dní můžete děti zabavit v Oblastním muzeu a galerii v Mostě, kde je otevřena až do ledna herní výstava od projektu Svět kostiček® z české stavebnice SEVA®. Součástí expozice je i velká dětská herna s kostičkami mnoha dalších výrobců. Na workshopu se pak můžete pokusit sestavit mostecké nádraží.

Výstava nabízí světově unikátní expozici vlastní tvorby autora a patrona projektu putovních výstav Svět kostiček Petra Šimra. Do ní se řadí zvířata v životní velikosti, společenské hry, modely vozidel a další zajímavé stavby. Velkým lákadlem bude z kostiček SEVA např. detailně propracovaný model ulice periferie města, se silnicí, zahradami, budovami a vozidly. Unikátní je také dvoupohledová budova hasičárny s detailně propracovanými interiéry i exteriéry, sestavená dle skutečné požární stanice z roku 1923. Novinkou z dílny autora je skulptura kostlivce v životní velikosti dospělého muže s pohyblivými končetinami tak, jak je tomu ve skutečnosti, dále model upíra sedícího na královské židli, nebo postava Napoleona Bonaparte. Také se v expozici představí dvoupohledový model kostela s hřbitovem, který je se svými rozměry adeptem na zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Na výšku měří úctyhodných 201 cm, je seskládán z více než 27 tisíc dílů stavebnice Seva. Stavba zabrala 171 hodin času. 

Zajímavá je také edice Seva Food a Seva Kitchen, které volně navazují na předloňskou ediční tovární sadu Seva Rodina - Vaříme. Jedná se o detailně propracované modely pokrmů a kuchyňského náčiní. Výstava nabídne také velkou dětskou hernu o čtyřech herních zónách s kostičkami Seva®, BLOK®, Mosaic Maxi, Combi Car a Disco. V recepci muzea si budou moci návštěvníci zakoupit nové stavebnice a SEVA® dílky za příznivou cenu.

Během výstavy je v plánu workshop - SEVA stavitelská akademie - kolektivní skládání původní budovy Mosteckého nádraží. Úkolem návštěvníků bude kolektivně poskládat symbol města za určitý čas. 

Výstava potrvá do konce ledna 2021. Vstupné je dospělí 70 Kč, dítě od 3 let a ZTP senior 50 Kč, rodinné 200 Kč. Otevírací dobu muzea a kontakty najdete zde