e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Barvy džungle oživí mosteckou knihovnu

publikováno: 14.8.2012, kategorie: Výstavy, autor: Tomáš Ondrášek

Sdílet: facebook twitter google+

V mostecké výstavní síni Zlatá trojka bude dnes odpoledne, v úterý 14. srpna, zahájena výstava kreseb a fotografií, kterou pro mosteckou výstavu připravila trojice brněnských výtvarníků Jan Dungel, Radana Dungelová a Marek Audy. Představí Barvy džungle z deštných pralesů v povodí řeky Orinoko a mokřadů Ilanos ve Venezuele.

"Malování v jihoamerickém pralese mi dává volnost a svobodu," říká jeden z autorů Jan Dungel. "V klidu studia, obklopen literaturou s úžasnými fotografiemi, mohu zvířata namalovat technicky mnohem lépe, ale v pralese maluji zvířata v jejich vlastním prostředí, potkávám je a doslova s nimi žiju. Nemohu se zbavit dojmu, že právě intenzivní prožitek spojený s každodenním kontaktem se zvířaty „u nich doma“ dal mému malování zcela nový a silný impulz. Troufám si tvrdit, že i ten nejtalentovanější malíř s nejlepší akademickou průpravou nemůže zachytit správnou a přirozenou podobu zvířete, aniž by aspoň některé tvory poznal v prostředí, kde žijí," vysvětluje.

Vernisáž začíná v 17,00 hodin a úvodního slova se ujme Jeho Excelence Victor Julián Hernandéz León, velvyslanec republiky Venezuela, která konání výstavy podpořila. Výstava v mostecké knihovně bude otevřena do 15. září a je přístupná v běžné provozní době knihovny.