e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kuchaři a kuchařky se mohou hlásit na mistrovství ve svíčkové

publikováno: 14.8.2008, kategorie: Zajímavosti, autor: Eva Dušková

Sdílet: facebook twitter google+

Nejlahodnější svíčková se bude znovu vybírat na zámku Červený hrádek u Jirkova. V porotě budou znalci a gurmáni jako je například bavič Petr Novotný či Martin Slezák, executive chef restaurace Rybí trh v Praze, sous chef michelinovské restaurace hotelu Bareis v Německu. Mezi ně usedne také starosta Jirkova Radek Štejnar. Zájemci, kteří chtějí nabídnout svůj výtvor chuťovým buňkám porotců, se můžou hlásit prostřednictvím webových stránek www.zamek-cerveny-hradek.cz/svickova, kde jsou i podmínky pro účast. Vítězná svíčková bude pak týden po soutěži na prodej v restauraci hypermarketu Globus v Chomutově, aby ji mohli ochutnat i ti, kteří se 20. září, v den mistrovství, na zámek nedostanou. „Už teď se mi předběžně hlásilo asi pět lidí. Očekáváme, že se mistrovství zúčastní maximálně třicet soutěžících,“ informoval Bedřich Fryč, ředitel Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení v Jirkově. Tradiční soutěž o nejlepší svíčkovou bude doplněna o soutěž největšího jedlíka. Zatím platí rekord – 64 knedlíků za hodinu. Během soutěžního odpoledne bude také probíhat divácké tipování na vítězný počet, ti nejlepší tipovači budou odměněni cenami od partnera mistrovství hypermarketu Globus. Navíc budou u zámku stánky, v nichž si budou moci hladovci koupit svíčkovou za příznivou cenu – 40 korun za porci. Mistrovství ČR ve svíčkové bude na zámku spojeno s tradičním Moravským dnem, který se také tradičně na zámku pořádá. Proto budou moci návštěvníci ochutnat různá vína a poslechnout si moravskou kapelu Šohajka. Celým programem bude provázet herec Martin Zounar. Svíčková soutěž proběhne už potřinácté, až na loňský rok (chomutovský skanzen) se odehrávala vždy na zámku Červený hrádek. Více informací poskytne Mgr. Bedřich Fryč, 606 561 653.