e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rekonstrukce žatecké radnice končí, věž se otevře na podzim

publikováno: 14.7.2020, kategorie: Památky, autor: Tomáš Kassal

Sdílet: facebook twitter google+

Už pouze sokl obvodového pláště radnice a nová expozice ve věži chybí k tomu, aby skončily práce na rekonstrukci historické žatecké radnice. Většina prací za 47 milionů korun už je ale dokončená. Na podzim by se měla otevřít nová historická expozice ve věži.

Kromě práce v interiéru a na instalacích došlo také na výměnu oken a dveří v celé budově, nově je nyní zakryté atrium a především fasáda. „V současné době se už jen dokončuje sokl obvodového pláště. Používá se technologie předepsaná památkovou péčí,“ uvedla vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková. Hotovo by mělo být v září.

Na dokončení čeká ještě expozice v radniční věži, jejíž příprava je poměrně složitá, proto si vyžádala více času. Navíc kvůli koronavirovým omezením zůstal autor scénáře na tři měsíce v zahraničí, což přípravy rovněž ovlivnilo. „V současné době probíhá výběrové řízení na dodávku jednotlivých prvků a součástí expozice. To by mohlo být dokončení během prázdnin, poté dojde k realizaci samotné expozice,“ řekla Kateřina Mazánková. 

Expozice ve věži s názvem Žatec v proměnách času by se mohla veřejnosti otevřít v průběhu letošního podzimu.

Foto: Město Žatec.