e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na autodromu se představí motocyklová elita

publikováno: 14.7.2016, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

O víkendu 15. až 17. července se do areálu mosteckého autodromu sjedou špičkoví evropští motocykloví jezdci. Čeká je další díl seriálu Alpe Adria European Championship, v jehož rámci se vyhodnocují i národní šampionáty České republiky, Slovenska, Polska, Rakouska, Chorvatska a Slovinska, jeho součástí jsou také závody obou tříd poháru IMRC.

Diváci se mohou těšit na napínavé souboje v kategoriích od 125 kubických centimetrů až po populární superbiky. Organizátorům potvrdilo účast na 200 jezdců z patnácti evropských zemí. Most je jejich čtvrtou zastávkou. Šampionát zahájily závody na Slovakia Ringu, poté se týmy přesunuly na maďarský Pannoniaring a okruh Grobnik Rijeka v Chorvatsku. Na závěr letošního ročníku seriálu Alpe Adria se jeho účastníci vrátí na Slovensko. Poslední závodní víkend hostí Slovakia Ring 23. až 25. září.

Ani v Mostě nebudou chybět jezdci zvučných jmen v čele s vítězem dvou závodů světového šampionátu silničních motocyklů MotoGP Lukášem Peškem, který je jedním z favoritů na celkové prvenství ve třídě Superbike. Diváci dále uvidí Poláka Pawla Szkopka, aktuálního účastníka světového šampionátu superbiků, nebo patnáctiletého talentovaného jezdce Martina Gbelce se zkušenostmi ze seriálu Red Bull MotoGP Rookies Cup. Mladík letos debutuje ve třídě Supersport. I v ostatních kategoriích se představí známí čeští jezdci. Igor Kaláb vévodí průběžnému pořadí třídy Supersport, Michal Prášek zase litrovým stockům. S mohutnou podporou diváků může jistě počítat mostecký rodák a skvělý jezdec Tomáš Zajíc ve třídě Superbike.

Zatímco v pátek jsou na pořadu volné tréninky, v sobotu a v neděli čekají jezdce kvalifikace a poté už si to rozdají o body do celkové klasifikace. Časový harmonogram závodů a průběžné výsledky seriálu zájemci najdou zde.

V neděli zpestří závody doprovodný program MOTO CHALLENGE na malém okruhu v areálu polygonu. Od 10:00 do 16:00 hodin si každý na svém motocyklu může vyzkoušet za 200 korun tři volné disciplíny a zkušební kolo na malém závodním okruhu v délce dvou kilometrů. K dispozici jim budu tři profesionální instruktoři. Součástí programu je například křest kolenního slideru, slalom nebo speciální cvičení zaměřené na krizové brzdění.

Páteční tréninky je možné zhlédnout zdarma, víkendové vstupné činí v sobotu i v neděli vždy 150 korun. Za parkovné pak návštěvníci zaplatí 50 korun. „Kromě samotných závodů je možné využít po celý víkend doplňkové aktivity na polygonu, k dispozici budou motokáry, čtyřkolky, buggy a také dětské dopravní hřiště. Chybět nebude v celém areálu autodromu pochopitelně ani občerstvení. U stupňů vítězů nabídne promotér závodů stánek s reklamními předměty a oblečením. Podchod propojující areál bude otevřený, za jednotné vstupné tak návštěvníci mohou libovolně korzovat mezi diváckým svahem a paddockem závodních strojů,“ upřesnila eventová manažerka společnosti AUTODROM MOST Veronika Raková.

Šampionát Alpe Adria má podle promotéra, společnosti Slovakia Racing, ambice v budoucnu konkurovat takovým sériím jako je například německé mistrovství. Po vzoru vyšších sérií proto od příští sezony zavede monopol na pneumatiky, aby šampionát získal záštitu velkého partnera. Zároveň se Slovakia Racing snaží o výraznější medializaci šampionátu na televizních sportovních kanálech, a to relací Alpe Adria Road Race Journal. Prozatím se omezuje jen na Českou republiku a Slovensko na kanálech DIGI Sport a Nova Sport.