e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kryštof Harant: Teď mám doma umřít a nevím proč...

publikováno: 14.6.2019, kategorie: Hudba, autor: Vlasta Tichá

Sdílet: facebook twitter google+

Zajímavý program, který přiblíží život vpravdě renesančního muže, známého šlechtice, diplomata, cestovatele Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic, se chystá v neděli 16. června v Teplicích. Patřil k výrazným postavám českého stavovského povstání v 17. století a byl popraven na Staroměstském náměstí společně s dalšími českými šlechtici, ale málokdo už tuší, že byl též hudebním skladatelem. Scénický koncert s jeho díly uvede sbor Entropie v teplickém zámku.

Smíšený pěvecký sbor Entropie pod vedením Matouše Pavlise se rozhodl představit veřejnosti dochovanou hudbu Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Tato stará hudba je pro neodbornou veřejnost hůře čitelná a tak Entropie zvolila její uvedení ve formě scénického koncertu, v němž je hudba zasazena do životního příběhu svého autora, Kryštofa Haranta. Tento příběh se odehrává na pozadí významných událostí českých dějin, jako bylo povstání českých stavů, bitva na Bílé hoře a končí na Staroměstském náměstí při tzv. popravě 27 českých pánů, kde Kryštof Harant je jedním z nich. 

Scénický koncert o Kryštofu Harantovi aneb „Teď mám doma umřit a nevím proč“ začíná v neděli 16. června v 19,00 hodin v rokokovém sále teplického zámku. Vstup je zdarma.