e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Violoncellový koncert v Litoměřicích

publikováno: 14.6.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Další zastávkou 54. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena, pořádaného Severočeskou filharmonií Teplice, budou Litoměřice. V komorním koncertě v bývalém jezuitském kostele Zvěstování Panny Marie bude znít v úterý 19. června dvakrát violoncello.

Protagonisty litoměřického koncertu budou dva špičkoví violoncellisté Dominika Weis Hošková a Jiří Hošek. Pro svůj koncert v nádherném barokním kostele stavitele Octavia Broggia zvolili díla Josepha Haydna, Antonína Krafta, Jacquea Offenbacha a Davida Poppera. 

Dominika Hošková (*1982) začala hrát na violoncello ve čtyřech letech. Po studiích na Pražské konzervatoři a soukromých lekcích u prof. Miloše Sádla pokračovala na Hudební fakultě AMU, kde absolvovala Magisterské studium v Praze ve třídě svého otce Doc. Jiřího Hoška. Již v šestnácti letech potvrdila svoji interpretační vyspělost recitálem se závažným programem. V současnosti dokončila studium v Izraeli na Jerusalem Academy of Music a pokračuje v doktorandském studiu na HAMU v Praze. Její aktivity byly oceněny v červnu 2010 udělením Stříbrné medaile Senátu Parlamentu ČR za šíření dobrého jména a tradic České republiky ve Státě Izrael. Spolupracovala s řadou orchestrů, např. s Filharmonií B. Martinů Zlín, Pražskou komorní filharmonií, Jihočeskou komorní filharmonií, Plzeňskou filharmonií, Filharmonií Hradec Králové, Severočeskou filharmonií Teplice, KSO, Komorním orchestrem Quattro, Virtuosi Pragenses aj. Vystoupila v televizních pořadech Hudební setkání, Terra muzika, Adventní koncerty a na festivalech Bohuslava Martinů, Festival L. van Beethovena, Synagogy západočeského kraje, Konrad Adenauer Stiftung Berlín, Talentinum Zlín aj. Skladatelka a pěvkyně Yoshié Ichige z Japonska angažovala Dominiku Hoškovou na světové turné japonského koncertního projektu s mezinárodním obsazením „Starvoice Fantasy“.

Jiří Hošek (*1955) je pokládán za jednu z nejvýraznějších postav interpretačního umění současnosti. Hru na violoncello studoval u Pravoslava Sádla na Konzervatoři v Praze a prof. Miloše Sádla na AMU. Své umění pak zdokonaloval ještě u prof. Bernarda Michelina při stáži na pařížské konzervatoři a letní akademii v Nice. Od studentských let pravidelně koncertuje doma i v řadě evropských zemí, nahrává pro rozhlas i na trvalé nosiče zvuku. Pozoruhodně se uplatnil jako sólista i zanícený vykladač v televizních pořadech o Antonínu Kraftovi, Davidu Popperovi a Mikulášovi Kraftovi, z jejichž tvorby některé skladby i rekonstruoval a nově oživil. Má velmi bohatý repertoár od hudby barokní až po dnešek a je vůbec mnohostranným hudebníkem: byl koncertním mistrem Symfonického orchestru Českého rozhlasu, hrál i ve filmových rolích, komponoval scénickou hudbu pro Divadlo na Fidlovačce, vyvíjí bohaté aktivity i v žánrech populární hudby. Je docentem Hudební fakulty AMU v Praze, kde pedagogicky působí od roku 1994 a v březnu 1998 byl jmenován sólistou Českého rozhlasu. Kritika oceňuje na Hoškově hře zvláště brilantní techniku a oduševnělý výraz.

Koncert začíná v úterý 19. června v 19,00 hodin v kostele Zvěstování Panny Marie v Litoměřicích. Vstupenky stojí 120 Kč, abonenti filharmonie, studenti a senioři 60 Kč.

Zítra vás pozveme na poslední komorní koncert 54. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena do Teplic. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice