e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

500 let kostela: Místo oltáře velín

publikováno: 14.6.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Souběžně s projektovou přípravou, zkouškami a výrobou zařízení na přesun mosteckého kostela, se začalo pracovat také uvnitř chrámu, který byl sešněrován železem a betonem. Proč se nezachovala věž kostela? A co se nastěhovalo dovnitř? Další díl seriálu o historii ve Speciálu 500 let kostela.

Demontáž vnitřního vybavení kostela probíhala v letech 1972 až 1973. Z kostela bylo vystěhováno vše, co šlo odmontovat - varhany, oltář, obrazy, sochy, skleněná výplň oken. Klenbu zpevnil nástřik z pryskyřice. Pak se 'sešněřování' dočkala chlouba chrámu - šestnáct štíhlých vnitřních sloupů bylo obloženo ocelovou konstrukcí a sepnuto pásy. Celý objekt obepnul železobetonový pás, který později umožní odpoutání stavby od základů. Ty byly postupně odbourávány a nahrazovány železobetonovými pláty. Z dochovaných fotografií je pak dobře patrné, že kostel byl "naložen" do jakéhosi obrovského ocelového kontejneru a svázán železem i zvenčí.

Už na začátku 70. let průzkum ukázal, že přestěhovat kostel i s věží bude nemožné, protože její zdivo bylo chatrné a základy nesly příliš velkou tíhu na malé ploše. Hrozilo, že by se během stěhování mohla zřítit. Věž byla proto snesena s tím, že ji na novém místě nahradí nová.

Dovnitř kostela se nastěhoval prosklený řídicí velín. Vozíky, které převážely kostel, byly vybaveny řadou čidel, stejně jako nosné sloupy, takže obsluha uvnitř kostela mohla sledovat detailně každý pohyb a řídit cestu kolosu. Souběžně se budovaly dráhy pro přesun, dvě vnitřní a dvě vnější, a základy pro budoucí usednutí kostela.

V příštím díle Speciálu 500 let kostela, pár dní před hlavními oslavami 500. výročí kostela, které se budou konat 24. června, už nastane onen den D, 15. září 1975, kdy se kostel poprvé nadzvedl. 

Foto: Sbírka Oblastního muzea v Mostě.