e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Galerie Kryt představí kolorované perokresby kláštereckého výtvarníka

publikováno: 14.6.2016, kategorie: Výstavy, autor: Vlasta Fišrová

Sdílet: facebook twitter google+

Dnes naposledy můžete v Galerii Kryt v Klášterci nad Ohří shlédout výstavu výtvarných prací žáků ZUŠ Kadaň a Klášterec nad Ohří. Poté galerie představí Šimona Čekala, mladého kláštereckého výtvarníka. Vernisáž se koná v pátek 17. června v 17,00 hodin.

Šimon Čekal velmi dobře kreslí i přes svůj těžký zrakový handicap, kterým je silná oční vada. Kresbě se věnuje již od dětství. Nejprve to byla speciální škola pro handicapované, pak studoval školu zaměřenou na výrobu keramiky a také textilní výtvarnictví. Zároveň navštěvoval kláštereckou ZUŠ. 

Na jeho perokresbách můžeme vysledovat zájem o naší historii. Motivy kolorovaných kreseb jsou české hrady, zámky, kostely, kláštery nebo také lázně. Jako předlohu nejčastěji používá pohlednice z 20. a 30. let 20. století. Ve výtvarné tvorbě Šimona Čekala se odráží i zájem o vojenskou historii, návštěvníky výstavy určitě zaujmou jeho kolorované kresby armádních opevnění. 

Šimon Čekal se pravidelně účastní celorepublikové soutěže ZUŠ Jirkovská paleta, kde ve své kategorii již popáté zvítězil. Sám si vydává pohlednice s regionálními motivy, které můžete zakoupit například v kláštereckém turistickém informačním centru.  

Na páteční vernisáži zahraje Jan Šesták. Výstava nazvaná Kolorovaná perokresba bude k vidění do konce června.