e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Vášnivá hudba Janoska Ensemble

publikováno: 14.5.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Hudební vášeň – tak charakterizují kritici Janoska Style, s nímž kvarteto Janoska Ensemble dorazí do Teplic. Vystoupení tohoto rodinného uskupení bude součástí zahajovacího koncertu Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena ve čtvrtek 23. května. Doprovodí je pořádající Severočeská filharmonie Teplice v čele s bývalým šéf dirigentem Charlesem Olivieri-Munroe.

„Osobně jsem velmi nadšen, že můžeme na zahajovacím koncertě přivítat tento renomovaný soubor, který si za dobu svého působení vydobyl ve světě velmi příznivé místo. Přestože jsou tito čtyři umělci plně vytíženi, našli jsme volný termín, aby mohli mezi koncerty v USA, Evropě a Asii zavítat i k nám do Teplic,“ říká k zahajovacímu koncertu ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

Při každém představení čtyři umělci oslňují své publikum svou hudbou a obrovskými zásobami tvůrčí energie. Pravé umění nezná hranic a hudba tří bratrů z Bratislavy Ondřeje, Františka a Romana Janosky a jejich švagra, narozeného v Kostnici, Juliuse Darvasa to dokazuje pozoruhodným způsobem: jejich hudební umění šťastně harmonizuje a barevně kontrastuje s hudbou jiných žánrů - od jazzu a latiny až po populární hudbu. Výsledkem není kombinace stylů, ale tvořivá syntéza. Janoska Style je daleko víc než jen „zvuk“, je to „hudba, která má být žita“ - musíte ji poslouchat a cítit ji žít. „Naše hudba si klade za cíl posunout své publikum, to je náš hlavní cíl,“ říká aranžér František Janoska. Jejich hudba vychází z velké rodinné tradice, která se táhne po devět generací: „Od té doby, co jsme byli dětmi, jsme každý den dělali hudbu, nejlépe spolu navzájem. Jsme tak hudebně blízcí, že často cítíme, co má ten druhý hrát,“ říká další z bratrů Ondřej. Velký talent, bohatá radost ze společné tvorby hudby a nezapomenutelná představení na pódiu dala Janoska Ensemble svůj jedinečný styl. Hned jejich první CD z roku 2016 se stalo zlatou deskou. Geniální hudebníci již hráli na čtyřech světových kontinentech a neustále vytvářejí nové projekty. Opakovaně hráli se slavnými orchestry, včetně Vídeňských filharmoniků, nebo s umělci světového jména, jakými jsou Anna Netrebko, Al Jarreau, Bobby McFerrin a další.

Severočeskou filharmonii Teplice bude v tento slavnostní večer dirigovat Charles Olivier Munroe, který působil jako její šéf dirigent šest let a nyní zastává tentýž post v Krakovské filharmonii v Polsku. Na programu zahajovacího večera jsou díla jak Františka a Romana Janoskových, tak například Johanna Strausse, Sergeje Rachmaninova, Niccola Paganiniho či Mozarta.

Vstupenky na první koncert Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena jsou již v prodeji za 300 Kč, případně můžete zkusit štěstí v soutěži.

Celé dění Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubilejní Beethoven.