e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Skanzen v Březně otevře sezónu sýrařským kurzem

publikováno: 14.5.2016, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 21. května zahájí Archeologický skanzen v Březně na Lounsku turistickou sezónu. Připraven je sýrařský kurz a započne také pokus s uložením sýrů do země. Odvážlivci mohou ve skanzenu přenocovat.

Na kurz je nutné se předem přihlásit. Jeho tématem bude výroba polotvrdých sýrů a kurzovné je 500 Kč. Probíhat bude přibližně od dvou do šesti hodin. Přihlášky a bližší informace: tel. 775 028 112.

Pro ostatní veřejnost bude od 16,00 hodin hořet táborový oheň, kolem 18. hodiny bude s promluvou zahájen pokus uložení sýrů do země, na objednání je možné vyzkoušet si nocování ve skanzenu.

Mezi další akce, které letos archeologický skanzen u Loun plánuje, je 18. června dětský den a hned poté od 21. do 24. června mohou školy využít programu Týden řemesel. V září se uskuteční druhý ročník Slovanského posvícení za účasti nositelů rusínské kultury. Od dubna probíhá v Archeologickém skanzenu Březno pokus s pěstováním méně častých druhů obilovin.

Archeologický skanzen se věnuje nejstaršímu osídlení v Poohří od 4. tisíciletí před naším letopočtem po 6. až 9. století našeho letopočtu. Je výsledkem archeologických výzkumů a experimentů, které zde probíhaly v 50. až 70. letech minulého století.