e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vítání jara na zámku Duchcov podpoří Reinerovu fresku

publikováno: 14.5.2015, kategorie: Hudba, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

Základní umělecká škola Ivana Kawaciuka v Duchcově, Kulturní centrum Duchcov a Státní zámek Duchcov připravují pro návštěvníky v neděli 17. května od 14,00 hodin benefiční koncert pod názvem Vítání jara / Benefice pro Reinerovu fresku s dobrovolným vstupným. Po koncertě nabídne zámek speciální prohlídku, mapující osudy fresky i zničeného špitálu.

Jak napovídá název akce, případný výtěžek z koncertu bude postoupen na nadační konto pro Reinerovu fresku Nanebevzetí Panny Marie osazenou v moderním pavilonu v duchcovském zámeckém parku. 

Koncertní program je sestaven ze známých hitů populární hudby a svěžích jarních melodií, vše v podání žáků hudebních oborů a mladých nadějných talentů ze základních uměleckých škol v Duchcově, Krupce, Bílině, Dubí a Teplicích. Již IV. ročník koncertu se bude konat na terase balustrádového schodiště zámku s výhledem na pavilon pro Reinerovu fresku a působivý parter zámeckého parku, který je v těchto dnech zbarven v nádherných odstínech jara. To motivovalo organizátory akce k jeho symbolickému „vítání“. 

„Těší nás, že se do programu opět zapojilo pět základních uměleckých škol na Teplicku; zprostředkování uměleckého prožitku v prostředí památkového objektu přispívá k formování povědomí mladé generace o hodnotovém systému, který toto kulturní dědictví reprezentuje,“ uvedl kastelán zámku Marian Hochel.

Po skončení koncertu se v 16,00 hodin bude konat speciální prohlídka III. zámeckého okruhu, jenž mapuje příběh Reinerovy fresky, osud hraběcího špitálu, ze kterého byla barokní freska sejmuta a proměny zámeckého areálu, poznamenaného v 50. a 60. letech minulého století uhelnou těžbou. V rámci prohlídky si návštěvníci prohlédnou pavilon, ve kterém je vzácná freska osazena, a výstavu, která dokumentuje transfer fresky. Na trase budou moci shlédnout i videoinstalaci Laputoidy / Tikající krajina, která tento pohnutý příběh převypráví originálním způsobem pomocí techniky animovaného filmu. Prohlídka potrvá 45 minut, vstupenky lze zakoupit v pokladně zámku v ceně 60 Kč (plné vstupné) a 40 Kč (snížené vstupné). 

V prodeji jsou rovněž benefiční pohlednice s motivem Reinerovy fresky a logem nadačního projektu. Dvě kontrastní podoby fresky - těsně po obnově v rámci osazení na počátku 80. let minulého století a alarmující současný stav - jsou symbolicky propojeny nápisem Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj a deklarují nechtěnou pomíjivost Reinerova díla v klimaticky nevyhovujícím prostředí pavilonu.

V případě nepříznivého počasí se koncertní představení uskuteční ve Valdštejnském sále zámku. V takovém případě budou omezeny prohlídky I. okruhu.