e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výlety po Klášterecku: Sáňkařskou dráhou k řopíkům

publikováno: 14.4.2021, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ve čtvrtém díle výletů na Klášterecku ze série Katastr není žádná katastrofa půjdete po velmi neobvyklé cestě - vystoupáte korytem sáňkařské dráhy. Neobvyklý zážitek nabízí krátká procházka k Jezerní hoře mezi Kláštercem nad Ohří a Milovicemi. Cestou můžete prozkoumat prvorepublikové vojenské opevnění.

Tip č. 4: Jezerní hora nebo-li Jezerní vrch

Vzdálenost: 3 km, 1 hodina
Náročnost: Nenáročná
Vhodné pro: rodiny s dětmi, aktivní turisté, cyklisté, senioři
Náš tip: Vydejte se na vrchol korytem sáňkařské dráhy a prozkoumejte okolní bunkry

Nikdy nebyl lepší čas na průzkum sáňkařské dráhy a Jezerního vrchu. Klášterečtí sáňkaři mají mnohaletou tradici, již v roce 1950 v těchto místech vytvořili koryto, v 70. letech pak vznikla betonová dráha.

katastr_jezerni_vrch_2.jpgK sáňkařské dráze se dostanete, když na konci Nádražní ulice zahnete po polní cestě doleva, nebo se na výjezdu z Klášterce nad Ohří směrem na Chomutov dáte za betonovou zdí u Naděje doprava a zhruba po 150 metrech dorazíte na konec dráhy. Jistě si nenecháte ujít procházku betonovým korytem směrem nahoru na začátek dráhy, která může být také cílem vaší cesty.

Betonová sáňkařská dráha byla postavena v roce 1975. Dlouhá je 1007 metrů, má 8 zatáček a 2 delší rovinky.

Zajímavost:
V okolí dráhy je několik prvorepublikových bunkrů, na mapě jsou vyznačeny červeným puntíkem. Patří k tzv. Podkrušnohorské linii, táhnoucí se v délce více než osmdesáti kilometrů od Klášterce na d Ohří přes Kadaň až do Ústí nad Labem. Pochází z období první etapy opevňovacích prací. Na Jezerním vrchu se nachází kulometné pevnůstky vz. 36, nadzemní železobetonové stavby se dvěma nebo třemi střílnami. Výzbroj tvořily lehké nebo těžké kulomety. Podle počtu střílen bylo v pevnůstce od čtyř do devíti mužů, protože k obsluze lehkého kulometu stačili dva muži, zatímco u těžkého kulometu se počítalo s obsluhou tří mužů. Pevnůstky byly záměrně umisťovány do horních částí svahů spadajících k nepříteli. Z vyvýšeného místa byl dobrý výhled, což ulehčovalo zaměření kulometné palby.

Tip č. 1: Perštejnský Špičák
Tip č. 2: Podmileský potok + Holubí vrch a Doupňák
Tip č. 3: Rašovické skály + Nedíl

Foto: @dominiky.svet, historické foto poskytl Jaroslav Krejsa.