e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Most chystá Karlu IV. narozeninovou oslavu. Dorazí i Keltové

publikováno: 14.4.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Přesně za měsíc - v den narození krále a císaře Karla IV., tedy v sobotu 14. května, se v Mostě bude konat historická slavnost, která připomene, že od narození tohoto panovníka uplyne 700 let. Centrem oslav bude okolí děkanského chrámu a v programu bude například rytířský turnaj na koních, což byla podle historiků zábava, které se sám král v mládí rád oddával. Aby toho nebylo málo, do oslav se přimíchají i Keltové.

Oslava 14. května bude hlavním bodem celoročního programu a ponese se v historickém duchu, takže nebudou chybět turnaje na koních, šermířská vystoupení, dobové tance a hudba, ukázky sokolnictví a středověké dílny a tržiště.

Ještě před dobu vlády Lucemburků návštěvníky vrátí tábory Germánů, Římanů a Keltů u jezera Most. "Představitelé těchto kmenů dorazí do Mostu již v pátek 13. května a společně s nimi stánkaři s dobovými artefakty. Odpoledne budou věnovat stavbě svých táborů a večer budou společně s diváky přihlížet koncertu keltské hudby. Svůj hlavní program si ale schovají na sobotu, na níž se chystá bitevní představení s ukázkami bojové taktiky Keltů, Římanů a Germánů. Během dne nebude scházet doprovodný program ve formě řemeslných ukázek, ukázek historických zbraní, šperků, módní přehlídky v keltských kostýmech. Vyvrcholením programu pak bude večerní keltský rituál na počest svátku Beltain za použití velkých ohňů," informovala Alena Sedláčková z mosteckého magistrátu.

K oslavám výročí císaře Karla IV. se ale připojí i další akce, ať už tradiční nebo zcela nové. Jak už jsme vás informovali, na Hněvín se opět vrátí inscenace Noc na Karlštejně, chystá se ale také putovní výstava 10 inspirací Karla IV. Dny vína na Benediktu v Mostě 14. a 15. dubna stejně jako Divadelní vinobraní v září připomenou, že Karel IV. udělil Mostu viniční právo. "Turistické informační centrum také chystá soutěž O korunu Karla IV.," doplnila Alena Sedláčková.