e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterec nad Ohří má první cenu za opravu památky

publikováno: 14.3.2022, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Oprava historické budovy bývalé střelnice a současné restaurace v lázeňském areálu Evženie přinesla Klášterci nad Ohří první místo v soutěži obnovy památek. Teď bude město bojovat o celostátní titul Památka roku 2021.

"Pod záštitou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezka postupujeme v soutěži Památka roku 2021 do celonárodního kola," potvrdila Lenka Fricová z klášterecké radnice.

Stavba, která nyní slouží jako restaurace Peřeje v lázeňském areálu, byl na břehu řeky Ohře postavena v roce 1878. Byla sídlem zdejšího ostrostřeleckého spolku. Po objevení minerálních pramenů a vzniku lázeňského areálu se na přelomu 19. a 20. století proměnila v restauraci, na jejíž původní účel odkazoval název Střelnice. Lázně fungovaly až do druhé ploviny 20. století, kdy byl komunisty místní minerální pramen zabetonován a restaurace sloužila jaké sídlo Svazarmu neboli Svazu pro spolupráci s armádou. 

V 90. letech opět vrátil provoz restaurace, která pod názvem Peřeje slouží dosud. V roce 2021 město Klášterec nad Ohří podepsalo smlouvu o spolupráci se společností Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník. "Společný podnik by měl během několika příštích let přinést finance na výstavbu lázeňského komplexu s dostačující ubytovací kapacitou a klasickou nepřetržitou lázeňskou péčí. Jelikož chceme, aby se zde místní obyvatelé, turisté, návštěvníci, i budoucí lázeňští hosté cítili dobře, postupně areál opravujeme. V roce 2021 to byl právě objekt restaurace Peřeje," vysvětluje Lenka Fricová.