e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

O kosmickém "nic" na teplické hvězdárně

publikováno: 14.3.2017, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Ve čtvrtek 16. března v 18,00 hodin se na teplické hvězdárně na Písečném vrchu můžete dozvědět víc o kosmickém "nic" - tedy o vakuu. Na další přátelské setkání s vědou vás zvou Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a populárně vědecký magazín Českého rozhlasu Sever Planetárium. POZOR PŘELOŽENO! Na 30. března!

Ve středu 15. března informovali pořadatelé, že pořad je z důvodu nemoci hlavního protagonisty přeložen na 30. března od 18,00 hodin.

Ve sci-fi se vakuum často chová podle rozmaru autora. Jaké je ale „nic“ ve skutečnosti a co provádí s věcmi? Odpovědi dodá malý výlet do světa poněkud osamělých molekul, který povede fyzik Mgr. Jaroslav Kousal, Ph.D. z Matematicko-fyzikální fakulty UK a ČVUT v Praze. Dá se na oběžné dráze mluvit o aerodynamice? Kdy plyn přestane být plynem? Jaké vakuum už je dostatečně „kosmické“? 

Mgr. Jaroslav Kousal, Ph.D. působí na obou vysokých školách vědecky i pedagogicky. Jeho hlavním oborem zájmu jsou technologie založené na využití nízkoteplotního plazmatu. Je velkým fanouškem kosmonautiky a v současnosti je předsedou spolku Kosmo Klub. K jeho koníčkům patří také historie a fotografování.

Doporučujeme rezervovat si předem místo na adrese hap@hapteplice.cz.