e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vzkazy v láhvi aneb Pošta mimozemským civilizacím

publikováno: 14.3.2016, kategorie: Vzdělávání, autor: Frederik Velinský

Sdílet: facebook twitter google+

Máme pocit, že jsme v kosmu sami a zjevně se cítíme opuštěni, proto se snažíme vyhledávat jiné, snad i vyspělejší civilizace ve vzdáleném vesmíru. Posíláme jim roztodivné vzkazy o Zemi, dokonce jsme odvysílali i hudební koncerty. Není to ale pošetilé a možná i trochu nebezpečné počínání? Zamyslet se nad tím můžete ve čtvrtek 17. března na teplické hvězdárně.

Není nakonec lepší posílat do vesmíru jen „vzkazy“ v podobě artefaktů – předmětů, vyrobených na Zemi? Ty mohou totiž představovat jakési „časové schránky“ i pro naše potomky - nebo pro jinou havěť, která přijde po nás. Možná, že většina našich zoufalých vzkazů a naše volání, které se osaměle nese éterem, vypovídá více o nás samých, než aby bylo užitečné komukoliv jinému. A je opravdu vesmír tak pustý jak se zdá? Neskrývají se před námi v jeho zastrčených koutech kosmické supercivilizace? To jsou otázky, na které se pokusí odpovědět v přednášce RNDr. Vladimír Kopecký Jr., Ph.D. z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Naše snahy o kontakt s mimozemskými civilizacemi se totiž skutečně podobají zoufalé snaze trosečníků na pustém ostrově – a stejně jako jejich láhve mohou i naše vzkazy snadno utonout ve vlnách kosmických dálav...

Přednáška Vladimíra Kopeckého o vzkazech mimozemským civilizacím se uskuteční 17. března na hvězdárně na Písečném vrchu v Teplicích v rámci Café Nobel v obvyklém čase – od 18,00 hodin.