e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V českých kinech můžete oslavit Svěrákovy osmdesátiny

publikováno: 14.3.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: Karolína Nejepsová/redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Český herec a scénárista Zdeněk Svěrák oslaví 28. března 2016 své osmdesáté narozeniny. Jeho syn Jan Svěrák pořádá na jeho počest oslavu s remasterovanou verzí filmu Obecná škola a vy se můžete k oslavě připojit v mnoha českých kinech, třeba Žatci, Kadani nebo Teplicích. Jen tento den bude možné připomenout si tento úspěšný český film v digitalizované verzi v nejvyšší kvalitě.

Výběr tohoto filmu není náhodný. Byl to první film, který spolu otec a syn natočili, vypráví o dětství Zděňka Svěráka na poválečném pražském předměstí a také byl v roce 1992 nominovaný na Oscara. 

Projekce se uskuteční v několika desítkách českých, ale i zahraničních kinech po celém světě pouze v tento jediný den. Přítomní diváci budou mít příležitost nejen se oslavy zúčastnit, ale také Zdeňku Svěrákovi popřát. K tomu bude určena písnička “Zdeněk má narozeniny” v provedení Jaroslava Uhlíře, která bude puštěna před promítáním tak, aby se diváci mohli připojit a společně přání zazpívat. Každý divák také dostane na přípitek sklenku Bohemia Sektu a tištěný program s vloženým 35mm originálním políčkem Obecné školy na památku.

Která kina se zapojít? Zatím je jisté, že oslava se koná v Digitálním kině v Žatci, kině Hvězda Kadaň, kině Květen Teplice.

Foto: David Sedlecký, Wikipedia Commons.