e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

O Velikonocích vyjedou v kraji turistické vlaky i výletní loď

publikováno: 14.3.2016, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Od konce března se mohou obyvatelé a návštěvníci Ústeckého kraje svézt turistickými linkami, nazvanými T-linky - historickými vláčky i výletní lodí. Výletní vlaky na historických tratích budou jezdit o víkendech od Velikonoc do října. Známé jsou pod svými přezdívkami Zubrnický motoráček, Doupovská dráha, Švestková dráha a další.

„Jde o všechny tratě, o kterých již dlouhodobě hovoříme, že chceme jejich provoz podpořit. Oproti našim plánům nakonec mezi linkami není Kozí dráha. Na podzim loňského roku trať u Jílového zavalilo kamení, Správa železniční dopravní cesty rozhodla o výluce, a to až do prosince letošního roku. Proto jsme tedy tuto trať do nových jízdních řádů nezařadili,“ uvedl radní pro dopravu Jaroslav Komínek. 

Kde se tedy turisté mohou o víkendech a svátcích svézt? Čtyřikrát denně bude jezdit Kamenický motoráček na historické trati z České Kamenice do Kamenického Šenova. Z Ústí nad Labem přes Střekov a Velké Březno bude do Zubrnic jezdit Zubrnický motoráček. Podřibský motoráček dopraví turisty dvakrát denně na trase mezi Libochovicemi, stanicí Mšené Lázně a Roudnice nad Labem. 

Jak už jsme informovali, o Velikonocích se rozjede také Doupovská dráha z Kadaně do Podbořan a Radonic, na níž bude nasazen motoráček Orchestrion. Jezdit bude čtyřikrát denně vždy o víkendech a svátcích. Trochu překvapením je název turistické linky T4. Zatímco většina turistů ji zná jako Švestkovou dráhu, kraj trať mezi Mostem a Lovosicemi nazval Středohorským motoráčkem. Nicméně podstatné je, že opět bude vozit turisty Českým středohořím, a to třikrát denně nostalgickým motoráčkem zvaným Kachna.

Výletní vlaky doplní také turistická loď Ústí nad Labem z roku 1956, která bude vyrážet na Labe mezi Ústím a Litoměřicemi. V provozu bude od 25. března do 30. října o sobotách, nedělích a svátcích, a od 20. června do 31. srpna navíc i každý pátek.

Je třeba dodat, že turistům slouží také Moldavská dráha do Krušných hor, jejíž provoz ovšem zajišťují jako běžnou trať České dráhy.

"Na linkách bude platit běžný tarif Dopravy Ústeckého kraje, který již cestující znají ze „zelených“ autobusů nebo nově také z vlaků ČD na území Ústeckého kraje," informovala mluvčí kraje Lucie Dosedělová. První vlaky vyjedou o víkendu 25. a 26. března. Podrobné jízdní řádky najdete na adrese www.dopravauk.cz.

Foto: Zubrnická muzeální železnice, R.D. - Rolf-Dresden, Wikipedia Commons.