e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival Jeden svět začíná v sobotu v Bílině

publikováno: 14.3.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Karel Schön

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 16. března bude v 17,00 hodin v Kulturním domě Fontána v Bílině zahájen filmový festival s lidskoprávní tématikou Jeden svět, který každoročně pořádá organizace Člověk v tísni, v Bílině ve spolupráci s Kulturním centrem Kaskáda. Součástí akce je beseda se senátorem Štětinou a koncert Visacího zámku.

Festival bude zahájen dánským snímkem Polibek od Putina (režie Lise Birk Pedersen), ke kterému přijede diskutovat senátor a odborník na Rusko Ing. Jaromír Štětina. Masové hnutí a demonstrace v Rusku nejsou výlučně věcí opozice. Také Putinovi příznivci se organizují do patriotického hnutí, které má své vůdce, mládežnické tábory, kongresy a demonstrace. Zvláště v době a místě očekávaných protestů opozice. Snímek je sondou do povahy masového provládního hnutí „Naši“. Na příkladu mladé a ambiciózní Máši Drokovové, asistentky komisaře Našich, film sleduje moderní a pozitivní tvář hnutí. Pozorování demonstrací a schůzí Našich, jakož i svědectví opozičního vůdce Ilji Jašina a známého bloggera Olega Kašina však ukazují i druhou tvář hnutí: násilnou, nacionalistickou a štvavou. Nově zvolený komisař tuto tendenci na kongresu Našich vyjadřuje explicitně. Patriotka Máša se pomalu od agresivních metod Našich distancuje a nachází společnou řeč s Kašinem. Hnutí ale stále brání i přes nátlak, který je na ni pro její nové styky vyvíjen. Když je Kašin krutě zbit, Máša si musí vybrat.

Po projekci snímku a následné diskusi se uskuteční dva koncerty: Lenka Vychodilová známá z divadla Sklep se skupinou Lemura a poté Visací zámek, česká punková legenda.

Jeden svět poté pokračuje dalšími projekcemi v Městském divadle a lázeňském domě na Kyselce. Program lze dohledat na webových stránkách festivalu www.jedensvet.cz.