e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lidský život od košilky k rubáši

publikováno: 14.2.2020, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Lidové zvyky a obyčeje v lidském životě od košilky k rubáši, tedy od narození ke smrti, představí letos žatecké regionální muzeum. První část výstavy, tedy věnovanou oné "košilce", zahájí vernisáž ve čtvrtek 20. února 2020 od 17,00 hodin v hlavní budově muzea. Druhou připravuje muzeum na září.

Výstava přibližuje lidové zvyky a obyčeje v lidském životě související z narozením a úmrtím. Z našeho současného života vymizela většina rodinných oslav a rituálů spojených s prvními a posledními věcmi v existenci člověka. 

„Výstavu pořádáme ve spolupráci s Regionálním muzeem v Chrudimi. Vzhledem k objemnosti této putovní výstavy, jsme museli přistoupit k rozdělení na dvě části. První část Od košilky... se věnuje narození dítěte, obsahuje období těhotenství, pokračuje přes porod, práci porodních babiček až po období šestinedělí a úkony, které souvisejí se křtem. Ukážeme například kolébky, povijany, zavinovačky, hračky, koutnice, křestní stuhy, čepečky a mince, obsah kufříku porodní báby, vysvětlíme, co je to hejčedlo. V interaktivním koutku si vyzkoušíme, jak se přebalují miminka a mnohé další,“ přiblížila první část výstavy Jitka Krouzová, vedoucí výstavnicko-propagačního oddělení muzea. Velké poděkování za půjčení církevních obleků patří Otci Vilémovi z Římskokatolické farnosti Liběšice u Žatce.

Výstava Narození a smrt v české lidové kultuře potrvá do 24. května 2020 v hlavní budově muzea. Na druhou část výstavy K rubáši… se zájemci mohou v žateckém muzeu těšit na podzim od 10. září.