e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nový Grant United Energy vzbudil velký zájem

publikováno: 14.2.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: Miloslava Kučerová

Sdílet: facebook twitter google+

Obrovský zájem neziskových organizací vzbudil Grant Kdo si hraje, nezlobí, vyhlášený v závěru loňského roku. Teplárenská společnost United Energy v něm rozděluje 300 tisíc organizacím, které se věnují volnému času dětí a mládeže. O podpoře bude od března v hlasování rozhodovat veřejnost a zaměstnanci společnosti.

Do uzávěrky přišlo 46 projektů od 36 organizací z Mostecka a Litvínovska. Většina z nich se zaměřuje na sportovní aktivity dětí a mládeže, několik dalších je určeno na pobyty dětí či činnost rodinných center. „Z počtu přihlášených máme radost, je vidět, že jsme se tímto Grantem přesně trefili do potřeb neziskových organizací. Určitě sehrálo velkou roli i to, že jsme se rozhodli poprvé podpořit také jejich běžný provoz. Na uspořádání akcí není asi tak těžké získat sponzory, horší je to s nájmy, účty za elektřinu nebo drobnými nákupy,“ říká k tomu tisková mluvčí United Energy Miloslava Kučerová.

Začátkem února se nad projekty, které dorazily do United Energy, sešel Poradní sbor, složený ze zástupců firmy, neziskového sektoru a médií. Jedenáct projektů vyřadil, neboť nesplňovaly kritéria vyhlášeného Grantu, a dalších 35 poslal do veřejného hlasování. Přibližně polovina projektů je určena na provoz organizací, druhá na pořádání jednorázových nebo celoročních akcí.

O tom, které aktivity jsou pro děti prospěšné a které má tedy United Energy podpořit, bude poprvé rozhodovat veřejnost. Hlasování začíná 1. března a potrvá do 30. dubna. „Teď už je vše na přihlášených organizacích. Musí lobovat mezi svými členy a příznivci, aby jim dali svůj hlas. United Energy jim v tom samozřejmě pomůže. Na našem webu najdou hlasující stručné představení jednotlivých projektů i požadovanou částku,“ vysvětluje Miloslava Kučerová. V současné době startuje kampaň, která má k hlasování přitáhnout pozornost.

Hlasovat bude možné na webových stránkách www.tepelnapohoda.cz/podporuje a zapojit se mohou také děti od 10 let. Prostředky pak budou rozděleny podle podpory – vítěz obdrží 100 procent své žádosti. Stejně tak mají možnost podpořit jeden projekt zaměstnanci firmy. Další prostředky až do vyčerpání Grantu pak rozdělí Poradní sbor podle pořadí v hlasování.

Grant společnosti United Energy Kdo si hraje, nezlobí byl vyhlášen v listopadu 2014 a navazuje na předchozí úspěšný Grant Tepelná Pohoda, zaměřený na úsporu energií. Cílem tohoto nového Grantu je podpořit aktivity neziskových organizací, které se věnují dětem a mládeži. Účelem podpory je zajistit možnost kvalitního trávení volného času dětem všech sociálních skupin a předcházet tak negativním jevům jako jsou závislosti či kriminalita, neboť „kdo si hraje, nezlobí“.

Společnost United Energy je dlouholetým partnerem regionu, v němž působí, a také neziskového sektoru. Jen v loňském roce rozdělila formou darů a sponzoringu téměř 1 600 tisíc korun.