e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Kadaně zavítá zakladatel babyboxů Ludvík Hess

publikováno: 14.2.2014, kategorie: Výstavy, autor: Jan Losenický

Sdílet: facebook twitter google+

Díky Ludvíku Hessovi byl v Kadani 16. 6. 2009 chvíli před jedenáctou v noci zachráněn Pepík a 5. 6. 2011 v půl páté ráno Dalibor. Děti, které byly odloženy do kadaňského babyboxu. Beseda s mužem, který v České republice prosadil a vybudoval 59 babyboxů, se koná v kadaňské knihovně v úterý 11. února.

Když si něco vezme do hlavy, nekompromisně to dotáhne. Nakonec takhle v Česku prosadil i babyboxy, tedy schránky, kam mohou matky beztrestně a anonymně odložit své narozené dítě, pokud se o něj z různých důvodů nemohou postarat. „Jsem urputný, umanutý, kousavý velbloud a zlý jihoafrický nosorožec,“ říká o sobě Ludvík Hess.

První babybox vznikl v Česku v roce 2005, ten kadaňský byl v pořadí čtvrtým v republice – hned po Praze, Brně a Olomouci. Dnes je u nás 59 babyboxů (ten poslední vznikl v Domažlicích v prosinci 2013), které zachránily už přes 100 dětí. Ludvík Hess ale není jen „babydědkem“, v roce 1964 spoluzaložil literární časopis Divoké víno, který vycházel v tištěné podobě do roku 1972 a nyní vychází v obnovené podobě na internetu. Sám je také autorem mnohých knih (Co jste se v novinách nedočetli o babyboxech, Balady o koních a romance o holkách a Satyr a nymfičky) a věnuje se chovu anglických plnokrevníků.

Do Kadaně přijede v rámci pásma besed "Večer ve věži" promluvit o svém životě, o svých úspěších i nezdarech, o tom, co ho motivovalo k iniciativě, která vedla k zakládání baboxů v Česku i o svém přání vyměnit kadaňský babybox za novější model.