e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Světýlka v očích seniorů

publikováno: 14.2.2013, kategorie: Zajímavosti, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Docela velké divadlo z Litvínova potěšilo desítky mosteckých seniorů. Přímo v penzionu pro seniory Astra odehrálo speciální představení, se kterým soubor objíždí handicapované skupiny obyvatel. Ty, které se na běžné představení do divadla vlastními silami nedostanou.

„Projekt se jmenuje Světýlka – Lichtlein. Dvojjazyčně proto, že se odehrává jak na české, tak na německé straně Krušných hor. Světýlka proto, že by chtěl rozsvěcet světýlka v očích, ve kterých z nějakých příčin nemají důvod svítit. Proto přivážíme divadlo do míst, kam by se jinak nikdy nedostalo, nebo odkud by se lidé nedostali za námi," přibližuje projekt jeho vedoucí Jana Galinová, která je zároveň manažerkou Docela velkého divadla.

Soubor tentokrát zavítal za seniory přímo do mosteckého penzionu. Desítky místních obyvatel vidělo představení Dům splněných snů. „Je to úsměvný a zároveň nostalgický příběh starší herečky, která se ve vzpomínkách vrací do minulosti. V písních přitom zazní průřez celým 20. stoletím, od vzniku Československé republiky až do současnosti. Právě senioři jsou tímto představením nadšení, proto jsme rádi, že jsme mohli zahrát i zde," dodává Jana Galinová.

„Je to výborný nápad, jsme moc rádi, že soubor přijel přímo k nám. Na představení jsme doprovodili i lidičky, kteří jsou na vozíčku, pro které by byl velice komplikovaný převoz někam mimo náš penzion," vysvětluje jeho vedoucí Lenka Makovcová.

Divadelní soubor má s těmito speciálními programy bohaté zkušenosti. Pro sociálně, fyzicky nebo třeba také geograficky znevýhodněné lidi takto hrají už od roku 1997. Do nedávné doby hráli zcela zdarma. Nyní projektu finančně pomáhají evropské peníze. Kdo by měl zájem o jejich návštěvu a program, může se na soubor obrátit přes internetové stránky projektu www.svetylka-lichtlein.eu.