e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zima v Krušných horách: Lyžařská střediska jsou v pondělí zavřená

publikováno: 14.1.2019, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Obleva a vítr o rychlosti orkánů - kvůli nepřízni počasí byla většina lyžařských středisek od pondělí 14. ledna uzavřena. Situace se nezlepšila ani v úterý. Padající stromy znemožňují úpravy běžeckých stop a v žádném případě nedoporučujeme vstupovat nyní v Krušných horách do lesa. AKTUALIZOVÁNO v úterý 15. ledna.

Většina horských středisek v Krušných horách se rozhodla v pondělí zavřít. V okolí Klínovce je to především kvůli silnému větru, níže položená střediska zase trápí od neděle obleva. Situace v horách se nelepší, a tak zůstanou některá lyžařská střediska uzavřená i v úterý 15. ledna.

Aktuálně je opět nesjízdná silnice Jáchymov - Boží Dar, dále Jáchymov - Vejrpty a spojení s hraničním přechodem do Německa. Nefunguje ani autobusová doprava. Boží Dar navíc zakázal vstup do svých lesů. Podle slov starosty jsou již lidské kapacity obce zcela vyčerpané. Stěžuje si především na neukázněné, respektive agresivní, řidiče osobních aut. Nadále platí zákaz vjezdu do centra obce. Výluka je též na železniční trati Nejdek - Potůčky. Skiareály Klínovec a Novako Boží Dar, Plešivec jsou uzavřené i v úterý. 

Kvůli oblevě naopak přerušil provoz skiareál Meziboří, tam však plánují zahájit znovu v úterý 15. ledna v 16,00 hodin. Komáří Vížka se navíc potýká s popadanými stromy. Stejně tak Bouřňák na Teplicku ohlásil, že zůstane zavřený v pondělí i úterý 14. a 15. ledna, důvodem je oteplení a zhoršení stavu sjezdovek. Celý víkend se zde navíc potýkali s nedostatkem parkovacích míst. Mimo provoz zůstal v pondělí také Český Jiřetín, kde byly navíc vážné problémy se sjízdností přístupové silnice z Klínů. Od úterý 16. ledna je však již v provozu jeden vlek U kostela, podle provozovatelů silnice do Českého Jiřetína sjízdná, stromy odklizené. Nefunguje nadále ani areál Zadní Telnice na Ústecku.

Obleva dorazila též na Alšovku v Krušných horách, v pondělí je zavřeno. "Plán provozu je následující: pojedeme večerní lyžování v úterý, středu, pátek a sobotu od 17,00 do 20,00, pokud to bude možné, pojedeme v celém areálu. A dále se vleky rozjedou od pátku 18. ledna, pokud to podmínky dovolí," informovali provozovatelé.

Zhoršení počasí a špatná sjízdnost silnice má za následek také odstavení autobusové linky Litvínov - Klíny - Český Jiřetín, informovala o tom Destinační agentura Krušné hory. Žádné omezení zatím neplatí ve středisku Klíny, kde je nadále v provozu jeden vlek a jedna sjezdovka.

Běžkařům nedoporučujeme se vůbec do Krušných hor vydávat. Trasy jsou většinou neupravené, na mnoha místech leží popadané stromy. Boží Dar dokonce zakázal vstup do lesů, tedy i na běžecké tratě.