e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zimní olympiáda dětí a mládeže klepe na dveře

publikováno: 14.1.2016, kategorie: Sport, autor: Marie Logrová

Sdílet: facebook twitter google+

Už v neděli 17. ledna začíná slavnostním ceremoniálem v prostorách zimního stadionu SD Aréna Chomutov Zimní olympiádě dětí a mládeže. Ústecký kraj bude děti z celé republiky hostit až do čtvrtka 21. ledna. Podle pořadatelů je vše připraveno, od ubytování, přes sportoviště, program až po dostatek sněhu na horách.

„Přípravy vrcholí, pro 1 048 sportovců, 248 trenérů a další řadu hostů, vedoucích výprav a vlajkonošů z 14 krajů celé republiky jsou připraveny ubytovací kapacity, doprava, ceremoniály i doprovodný program,“ řekl místopředseda organizačního výboru ZODM a vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu Štěpán Harašta. 

Práci organizačního výboru kraje i podporu partnerů ocenil také generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík. „Dali jsme si za cíl rozhýbat naší populaci. Olympiáda dětí a mládeže je pro nás jeden z klíčových projektů kampaně Česko sportuje. Pro desítky sportovců to může být odrazový můstek k profesionální kariéře, ale pro všechny účastníky to bude zážitek na celý život. Věříme, že i díky ODM zůstanou duší sportovci a budou aktivní po celý život. O to jde především,“ řekl Graclík. 

Divácky atraktivní nedělní zahajovací show ponese všechny aspekty klasické velké olympiády. SD Aréna zažije defilé výprav z celé země se jmény slavných sportovců v čele jako vlajkonošů, zapálení olympijského ohně, českou státní hymnu i slib sportovců a rozhodčích. V působivém představení plném barevných efektů a dynamické hudby nebude chybět představení regionu, v němž Hry VII. zimní olympiády dětí a mládeže ČR proběhnou. Krásu Krušných hor doplní prezentace atraktivních disciplín v rámci městských sportovišť. Zlatým hřebem bude hodinové vystoupení Ewy Farné. Volné vstupenky pro veřejnost na zahajovací ceremoniál budou k dispozici na pokladně SD Arény, počet je omezen. 

Medailové ceremoniály se odehrají každý den vždy po ukončení sportovních klání, velký medailový ceremoniál proběhne v úterý 19. ledna od 19,00 hodin na náměstí 1. Máje v Chomutově. Ani tady nebude chybět bohatý doprovodný program. Na pódiu proběhne taneční vystoupení Beethoven DC, Maximal Animal a návštěvníci uvidí i ukázky na snowboardové rampě. Druhý medailový ceremoniál je součástí závěrečné show, která zahájí v 19,00 hodin ve čtvrtek 21. ledna opět v prostorách chomutovské SD Arény, kde protokolární program doplní předání štafety pro letní olympijské hry dětí a mládeže Jihomoravskému kraji a bohatý kulturní program ukončí vystoupení zpěváka Sebastiana.  

Intenzivní příprava probíhá také na všech sportovištích i mezi samotnými sportovci. Speciální přípravu před olympiádou, která spočívá v denním tréninku, osobně potvrdil nadějný krasobruslař Filip Ščerba. S ohledem na aktuální počasí jsou zajištěny dvě varianty tratí na Cínovci, kde partnerské město Dubí intenzivně zabezpečuje zásoby sněhu. „Ski areál Klínovec připravuje sjezdovky na severu a zástupce sportoviště nám aktuálně garantoval všechny soutěže,“ doplnil Štěpán Harašta. 

Kromě Cínovce, kde to neumožňuje technika, bude probíhat on-line přenos všech soutěží. Své potomky i kamarády tak mohou prostřednictvím YouTube kanálu Českého olympijského výboru sledovat i ti, kteří se nebudou moci zúčastnit her přímo v jejich dějišti. Každý den ve večerních hodinách přinese denní sestřih programu her i kanál ČT Sport, ODM se bude zpravodajsky věnovat i web www.olympic.cz/ODM a dění na sociálních sítích můžete sledovat pod hashtagem #ODM2016. Vstup na sportoviště, kde se hry konají, je zdarma.