e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Cyklostezku Ohře využilo v létě přes 280 turistů za den

publikováno: 14.1.2015, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Nejrušnějším dnem na Cyklostezce Ohře je sobota. Vyplývá to z monitoringu návštěvnosti, který pro Destinační agenturu Dolní Poohří zpracovala obecně prospěšná společnost Partnerství. Ta umístila na nově vyznačené trase č. 6 na dva a půl měsíce svůj sčítač.

Elektronický ščítač monitoroval pohyb pěších turistů a cyklistů od 17. července do 30. září v Zásadně u Kadaně. Za tu dobu zaznamenal více než 21 tisíc návštěvníků, tři čtvrtiny z nich jeli na kole. V průměru tak denně navštívilo tuto páteřní stezku podél celého toku řeky Ohře 281 turistů. „Během prázdninových měsíců byla návštěvnost dvojnásobná oproti září. Rekord drží sobota 19. července, kdy se na cyklostezku u Zásady vydalo téměř 700 lidí,“ říká k průzkumu ředitelka Destinační agentury Dolní Poohří Libuše Novotná Pokorná. „Cyklostezka mezi Kláštercem nad Ohří a Kadaní patří velmi atraktivní úseky a je vhodná díky kvalitnímu povrchu pro všechny cyklisty. Věřím, že se nám brzy podaří zkvalitnit i další úseky, abychom mohli návštěvníkům nabídnout ideální podmínky pro vyjížďky podél celého toku,“ dodává Libuše Novotná Pokorná.

Zajímavé je rozložení návštěvnosti během dne - zatímco o prázdninách začíná provoz na stezce až po deváté hodině a trvá rovnoměrně až do večera, v září byl výraznější pohyb na stezce zaznamenán již po 7. hodině ranní. "Z toho je patrné, že je lidmi využívána pro cesty do zaměstnání nebo do školy," vysvětluje projektový manažer Luboš Kala z o.p.s. Partnerství.

Návštěvníkům se letos cyklostezka poprvé představila jako páteřní trasa č. 6. Destinační agentura vydala při té příležitosti tištěného průvodce a spustila internetové stránky www.cykloohre.cz. Ty nabízí detailní popis trasy, radí při výběru vhodného kola pro daný úsek, nabízí zajímavá zastavení podél cyklostezky a přidávají i praktické informace jako jsou možnosti občerstvení, ubytování či servisu.

Podobný monitoring pohybu na Cyklostezce Ohře si nechal zpracovat také Karlovarský kraj. Jeden ze sčítačů byl umístěn na jeden měsíc u obce Nebanice a dospěl prakticky ke stejnému výsledku – průměrně 285 návštěvníků denně. Naopak lokalita Svatošských skal na Karlovarsku jednoznačně potvrdila svou exkluzivitu pro návštěvníky. Po lanovém mostě přes řeku Ohři prošlo (i cyklisté zde musí kola vést) denně v průměru 824 turistů, více než 40 procent se řadí mezi víkendové návštěvníky. „Svatošské skály jsou jedním z hlavních výletních cílů obyvatel Karlových Varů a okolí. Nebanice jsou více reprezentativním vzorkem využití Cyklostezky Ohře, vyšší procento návštěvnosti zde tvoří dálkoví cyklisté a cesty za prací a zpět,“ uvádí závěrečná zpráva monitoringu.