e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na třetí adventní víkend 15. až 17. prosince

publikováno: 13.12.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pohled za rozzářené chomutovské náměstí je pozvánkou na bohatý program třetího adventního víkendu. Nabízí množství trhů a jarmarků, tvůrčích dílen, pohádek s vánoční tématikou a koncertů v kostelích.

Neděle v zooparku
Naposledy se v chomutovském zooparku, ve skanzenu Stará Ves, koná adventní nedělní program. 17. prosince jsou na programu vánoční zvyky, vystoupí klauni Pepe a Pipi a jak je tradicí – bude se nadělovat zvířatům. Doneste vánoční dárky pro zvířátka a za odměnu získáte vstup do skanzenu zdarma. Vítaná jsou jablíčka, piškoty, suché pečivo Začátek ve 14,00 hodin.

Duch Vánoc
Oživlý duch Vánoc se objeví v pátek 15. prosince odpoledne na teplickém zámku. Program s podtitulem Vánoce jako v pohádce Divadla v Pytli začíná v 16,00 hodin. Oživené prohlídky návštěvníkům ukážou, jak to na skutečném zámku vypadalo pár dní do Vánoc. Prohlídky budou probíhat po 15 minutách až do osmé večer. Vstupné 50 Kč, předprodej vstupenek ve foyer teplického zámku, tel. 412 359 000.

Dětská vánoční dílna
Regionální muzeum v Teplicích zve děti na tradiční dětskou vánoční dílnu, která se uskuteční v době vánočních trhů na Zámeckém náměstí v sobotu 16. a neděli 17. prosince od 14,00 do 17,00 hodin v přízemí teplického zámku. Přijďte si vyrobit půvabné vánoční ozdobičky, upéct vánoční pečivo a pobavit se u tradičních vánočních zvyků. Vstupné 20 Kč.

Zámecké trhy
Další adventní trhy, kde můžete nakupovat dárečky, se budou konat o víkendu v Teplicích. Stánky obsadí Zámecké náměstí v sobotu 16. a neděli 17. prosince, na každé odpoledne je připraven i kulturní program. Podrobnosti se dozvíte v článku

Vánoční jarmark 
Od čtvrtka 14. do soboty 16. prosince se ve Staré papírně (Volyňských Čechů 733) v Žatci koná jarmark.  V prodeji budou dekorace, košíčky, keramika, šperky, svíčky, včelí produkty, koření, perníčky, trdelník a mnoho dalšího, prodej doplní tvořivé dílničky. Otevřeno bude  ve čtvrtek a pátek od 10,00 do 17,00 hodin, v sobotu 16. prosince od 13,00 do 17,00 hodin.

Chomutovské Vánoce
V Chomutově na náměstí Míru pokračuje bohatý adventní program. V sobotu od 10,30 hodin nabídne pohádkovou klauniádu pro děti, odpoledne pak pohádku Kráska a zvíře a country vánoce skupiny Album. V neděli pak dopoledne pohádku O červené Karkulce, odpoledne další pohádkový a hudební program, tentokrát s Hornickým dechovým orchestrem. V neděli v 17,00 hodin se navíc otevře městská věž, takže si výzdobu a trh můžete prohlédnout z výšky. O dalším bohatém programu se dočtete v článku Chomutov: Podkrušnohorské vánoční město

Rybí trh
V Chomutově v parčíku u historické radnice se otevře v neděli 17. prosince rybí trh. V prodeji budou ryby i rybí speciality ve stylové kuchyni. V doprovodném programu je lov chomutovských kapříků, kolo štěstí, vánoční hra o kapříkovi a další. Otevřeno bude od 10,00 do 18,00 hodin.

Adventní prohlídky
Na zámku Červený Hrádek u Jirkova se ještě tuto neděli 17. prosince konají adventní prohlídky v doprovodu hraběnky a zámeckého komorníka. Konat se budou od 13,00 do 19,00 hodin. Součástí prohlídky je varhanní koncert, ochutnávka tradičního cukroví a svařeného vína v prostorách zámecké vinárny, vánoční zvyky a tradice a prohlídka hraběnčiny komnaty. Vstupné 140,- Kč a 70,- Kč, rezervace v zámecké recepci 474 684 560.

Tradice v klášteře
Také tento adventní víkend ožije vstupní areál oseckého kláštera vánočními zvyky a tradicemi. Výstava a dílny se otevřou poprvé v sobotu a neděli 16. a 17. prosince v 10,00 hodin. Infocentrum bude vonět čerstvými vánočkami i perníky, děti čeká zdobení vánočních koulí a pekaře soutěž o nejlepší cukroví. Informace o programu najdete v článku Osecký klášter ožije adventními tradicemi.

Vánoční trhy na hranici
Společné česko-německé vánoční trhy se konají o víkendu v Krušných horách, v souměstí Vejprty – Bärenstein. Začínají v sobotu ve 14,00 hodin, vystoupí ekumenický a pozounový sbor a děti ze základních škol. V 16,00 hodin po oba dny se na společném náměstí setkají Vánoční muž a Mikuláš. V neděli je od 14,00 hodin připraven vánoční program dětí z Vejprt, program s hudebníky z Mildenau a na závěr vystoupení pozounového sboru z  Bärensteinu. Ve společném centru se koná vánoční výstava.

Vánoce v muzeu
Vánoční program v lounském muzeu začíná 16. prosince v 10,00 hodin a nabídne trhy, řemesla, občerstvení, kulturní program na třech místech a třeba i ukázku středověkého vaření piva. Podrobnosti najdete v článku Vánoce v lounském muzeu: flašinet, koledy i vaření piva

Advent v Radíčevsi
V sobotu 16. prosince se v kostele svatého Jakuba v Radíčevsi na Žatecku koná program nazvaný Andělský advent v Radíčevsi. Od 16,00 hodin nabídne trhy s andělským překvapením a koncertem na nově opravené varhany.

Vánoční dílna
Galerie Sladovna v Žatci pořádá v neděli 17. prosince pro děti tvořivé odpoledne. Vánoční tvoření začíná ve 13,00 hodin, vstup 20 Kč, materiál bude k dispozici.

Pohádkové Vánoce
Kam za vánočními příběhy do divadla? V sobotu 16. prosince v 10,00 hodin uvádí mostecké Divadlo rozmanitostí hru Vánoční přání, vhodnou od tří let. Od 16,00 hodin můžete vyrazit divadelní vánoce pro děti do Docela velkého divadla v Litvínově, kde vánoční program chystají s dětmi postavy z pohádek. Městské divadlo Chomutov uvádí v neděli 17. prosince klasickou zimní pohádku Sněhová královna, začátek v 15,00 hodin. Městské divadlo v Žatci připravilo pro děti na nedělní odpoledne od 14,00 hodin pohádku Dva sněhuláci o Vánocích.

Krušnohorské tradice
Tradice Adventu a Vánoc v Krušných horách i pod nimi představuje výstava ve Františkánském klášteře v Kadani. Otevřena bude ještě tento víkend od 10,00 do 17,00 hodin.

Adventní dílna
V Galerii Josefa Lieslera v Kadani na Mírovém náměstí si můžete v neděli 17. prosince od 14,00 hodin vyrobit originální vánoční balicí papír. Dílna začíná ve 14,00 hodin, vstupné 30 Kč.

Setkání ve Volyni
V neděli 17. prosince se koná adventní setkání v kostele ve Volyni v Krušných horách, keré pořádá Sdružení přátel kostela svatého Petra a Pavla. Program začíná v 15,00 hodin a zahraje žesťový soubor.

Trh umění
V saské Pirně se v sobotu a neděli 16. a 17. prosince koná pátý ročník pirenského trhu umění. Své výrobky nabídnou v budově historické radnice čtyři desítky umělců z regionu. Otevřeno bude v sobotu od 11,00 do 20,00 hodin, v neděli do 18,00 hodin.

Koncerty
Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zazní v neděli 17. prosince v kostele sv. Floriána v Krásném Březně na Ústecku. Účinkuje Chorea Academica (smíšený sbor UJEP), koncert začíná ve 20,00 hodin. Cena vstupenek v předprodeji 120 Kč, na místě 150 Kč.

Další příležitost poslechnout si tuto mši mají posluchači v neděli 17. prosince ve Vrchlického divadle v Lounech od 18,00 hodin. Se sólisty Veronikou Studenou, Renatou Friedlovou, Miroslavem Sochrem a Petrem Novotným zpívá Vilémovský pěvecký sbor za doprovodu Komorního dechového orchestru ZUŠ Louny pod taktovkou Jaromíra Laksy. Slovem doprovází Milena Syrovátková. Vstupné 100 Kč. 

V pátek 15. prosince v 18,00 hodin se v Kapucínském klášteře v Žatci koná Adventní sborový koncert - společné vystoupení sborů ZUŠ Žatec a Žateckého příležitostního sboru.

V Galerii Lurago v chomutovském areálu SKKS vystoupí na třetím adventním koncertě v neděli Loutna česká a Carmen Mayerová. Začátek v 15,00 hodin. Stejný koncert si můžete vyslechnout také od 18,00 hodin v kostele svatého Ignáce.

V kostele svatého Petra a Pavla v Bílině se koná adventní koncert v neděli 17. prosince od 16,00 hodin, účinkuje Daniela Šinkorová.

V kostele svatého Jana Křtitele v Kadani koncertuje v neděli od 17,00 hodin vokálně-instrumentální soubor ZŠ Rudolfa Koblice. 

V litvínovském kostele svatého Michaela archanděla se koná vánoční koncert v neděli od 17,00 hodin. Uslyšíte zpěv za doprovodu fagotu a varhan.

V mosteckém divadle se v neděli 17. prosince od 19,00 hodin koná koncert pěveckého sboru Korálek.

V neděli 17. prosince se na zámku v Klášterci nad Ohří koná od 17,00 hodin koncert klasické hudby v podání trojice Opera Divas - Pavlína Senić, Andrea Tögel Kalivodová, Tereza Mátlová. Určen je však jen pro šťastné majitele vstupenek, je vyprodáno.

Foto: město Chomutov, S. Král.