e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoční Spirituál Kvintet v Žatci

publikováno: 13.12.2014, kategorie: Hudba, autor: Jiří Navrátil

Sdílet: facebook twitter google+

V pondělí 15. prosince se po třech letech do Žatce vrací skupina Spirituál kvintet. Nabídne vánočně laděný koncert, v němž jistě nebude chybět alespoň nějaká z písní, které Spirituál kvintet proslavily.

Spirituál kvintet je první česká folková skupina s datem založení 1960, tehdy ještě jako mužský kvartet. Slovo, natož žánr folk, ale u nás nikdo ještě neznal a tak vystupovali na pódiích s jazzmany. Kvintetem se stali, až když zkoušeli začlenit po vzoru amerických Weavers zpěvačku. Od té doby mají slovo kvintet v názvu bez ohledu na počet členů a nejméně jednu zpěvačku ve skupině. Jediný zakládající člen, který pamatuje úplné začátky, je Jiří Tichota. Zpočátku čerpali z americké černošské hudby, zpívali spíše spirituály a gospely, poté zkoušeli americký folk, později svůj repertoár obohatili i o českou lidovou či obrozeneckou píseň. Českými texty přiblížili zámořskou hudbu a folk i českému publiku. Ačkoli nezpívali pro úspěchy, na kontě jich mají dost. Vítězství na folkových přehlídkách, koncertování před Peet Seegrem, ikonou folkové hudby.

V listopadu 1989 zpívali zaplněnému Václaváku - Jednou budem dál, a o rok později hráli tamtéž při setkání prezidentů Václava Havla s Georgem Bushem. Oba prezidenti zpívali se skupinou. Hráli také pro prezidenta Billa Clintona v Redutě. 

Především ale hráli a hlavně zpívali pro lidi, které jejich tvorba oslovovala. Spirituál kvintet si v podstatě vystačí se dvěma kytarami a kontrabasem, zbytek už je na jejich hlasech, které mistrně „drezíruje“ kapelník Jiří Tichota, který také vybírá repertoár.

Ve skupině se vystřídalo mnoho osobností. Některé dokonce odcházely a znovu se vracely jako Irena Budweiserová a Karel Zich, jenž bohužel před deseti lety odešel navždy. Všechny sestavy ze všech období jsou naštěstí zachyceny na deskách, z nichž tu první vydali až po 13 letech činnosti roce 1973, následně po zákazu vystupování za koncert k připomínce Jana Palacha. K jejich 55. výročí připravuje Supraphon rozsáhlou reedici jejich nahrávek. 

Spirituál kvintet by už léta nemusel nastudovávat nic nového a pořád by měli na něj diváci proč chodit. I přes svůj úctyhodný repertoár se skupina pořád učí nové písně a pořád si drží svou úroveň. Zde je důkaz - záznam vystoupení z letošního léta. 

Pořad, s nímž se představí v žateckém divadle bude vánočně laděný, ale nebude to žádné omílání koled. Už jen proto, že černošské písně jsou plné odkazů na bibli a křesťanství a Spirituál kvintet má vkus. „Spirituálové“ mají smysl pro humor a vzájemně se na podiu špičkují. Takže spolu s hudebními zážitky si divák odnese i namoženou bránici.

Aktuální sestavu tvoří: Jiří Tichota šesti strunná kytara, Zdenka Tichotová zpěv, Veronika Součková zpěv, Jiří Holoubek zpěv, dvanáctistrunná kytara, Dušan Vančura zpěv, kontrabas, Jiří Cerha zpěv, Pavel Peroutka zpěv, kontrabas.