e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zoopark vlastní jednoho z nejlepších plemenných hřebců v České republice

publikováno: 13.12.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

Nadějné hříbě chladnokrevného plemene norika, narozené v roce 2009, objevil pro chov koní Podkrušnohorského zooparku vedoucí stáje pan Pavel Rouč u soukromého chovatele. Wendelín byl do zooparku dovezen jako půlroční hříbě a začal být  intenzivně připravován na svod mladých hřebců. Od dvou let pravidelně absolvoval s ošetřovatelkou koní Alenou Kubovou výcvik  jízdy pod sedlem, práci v zápřahu s těžkým břemenem a v zápřahu s kočárem.

V červenci letošního roku se Wendelín zúčastnil svodu chladnokrevných hřebců, kde byl ve velké konkurenci vybrán odbornou ministerskou komisí k absolvování šedesáti denního testu v Hřebčinci Tlumačov.  Po úspěšném zakončení  testu  následovaly výkonnostní zkoušky, po kterých byl  vyhodnocen jako druhý nejlepší plemenný hřebec v kategorii chladnokrevných koní do tří let. Na základě výborných výsledků byla Wendelínovi udělena licence plemenného hřebce, která je garancí kvality budoucího chovu.

Domovem původních norických koní byly alpské oblasti Rakouska a Bavorska, tvořící v minulosti území Noricum. Zástupci tohoto plemene jsou pokládáni za nejčistší následovníky divokého koně západního. Na našem území se chov noriků rozvíjel především na severní Moravě a Slezsku. Křížením s domácími chladnokrevnými klisnami v rámci cílevědomé plemenitby následně  vznikla populace chladnokrevných koní adaptovaných na místní podmínky, která nesla všechny parametry samostatného plemene norika. Norik je konstitučně tvrdý kůň, schopný práce v zemědělství, v lese a v dalších hospodářských odvětvích.