e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

30 let svobody: Tipy na víkend 15. až 17. listopadu

publikováno: 13.11.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Speciální vydání tipů na tento listopadový víkend bude samozřejmě patřit oslavám 30 let od přelomového 17. listopadu 1989. Co se chystá ve vašem městě? AKTUALIZOVÁNO

Louny
Ozvuk velkých dějin na malém městě už od října dokumentuje výstava v lounském oblastním muzeu Listopad 1989: Labyrintem mocenského zlomu, kterou si můžete o víkendu prohlédnout. Přímo v neděli připomene události výstava a promítání filmů v knihovně od 15,00 hodin, od 19,00 hodin se pak v divadle koná slavnostní večer. Podrobnosti zde. Připomínku událostí pořádá místní organizace ODS v neděli od 17,00 hodin u sochy Mistra Jana Husa na Mírovém náměstí.
"Bylo tu…, není tu… - Leninova ulice 1989“ je název výstavy, kterou si můžete prohlédnout v neděli 17. listopadu v Pražské, dříve tedy Leninově ulici v Lounech. Vystaveno bude 10 velkoplošných nerestaurovaných fotografií zachycující tuto ulici v listopadu 1989. Výstava bude pokračovat na dvorku Městské knihovny Louny. Fotografie byly zachráněny lounským sběratelem panem Romanem Kaderou.

Klášterec nad Ohří
Slavnostní večer v kulturním domě se koná v sobotu 16. listopadu, čeká vás řada hudebních vystoupení například Václava Koubka a Lenky Dusilové a také divadelní scény, které vám připomenou rok 1989. Více o programu v článku 30 let svobody: Klášterec nad Ohří se oslavou rozloučí s kulturákem. V klášterecké galerii Kryt je k vidění výstava fotografií, připomínající události roku 1989, otevřeno ve všední dny.

Žatec
Přímo v neděli 17. listopadu můžete vyrazit do Žatce na náměstí Svobody, kde od 15,00 do 18,00 hodin připomene život v tehdejší době tématický program. Uvidíte zboží z předlistopadových obchodů a uslyšíte hity té doby. Program uzavře zapálení svíček. V žateckém muzeu si můžete prohlédnout výstavu Žatecký listopad a co přišlo poté. Večer s písněmi sametové revoluce si můžete užít v sobotu 16. listopadu v klubu Budík v Žatci, začátek ve 20,00 hodin, nezapomeňte si hudební nástroje.

Hrob
V parčíku na Mírovém náměstí v Hrobě připomenou v sobotu 16. listopadu nejen politické demonstrace, ale i ty ekologické ze severu Čech. Podle hesla ekologických demonstrantů začíná akce "zítra ve čtyři". Pořadatelé vyzývají k účasti v dobových kostýmech s klíčky, svíčkami a vlajkami a upozorňují, že očekávají zásah VB. Na mítinku zazní písně Sametové revoluce.

Kadaň
V Kadani se oslava koná 17. listopad na Studentském náměstí, kde se otevře výstava 30 let svobody - Sametová revoluce nejen v Kadani. Vernisáž od 15,00 hodin doprovodí sbor ZŠ Rudolfa Koblice, písničky Karla Kryla zazpívá Tomáš Kaška. Vernisáž bude zakkončena zapálením svíček na Mírovém náměstí.

Most
Letošní Noc divadel v Městském divadle v Mostě se zaměří na třicáté výročí revoluce. V komponovaném večer, který začíná v sobotu 16. listopadu od 19,00 hodin, se diváci spolu s řadou herců z někdejšího Divadla pracujících, později Městského divadla v Mostě, ohlédnou a zavzpomínají na atmosféru revolučních událostí roku 1989. Večerem diváky provede herec a někdejší člen činohry městského divadla Svatopluk Schuller. Součástí mostecké Noci divadel bude koncert evropských šansonů zpěvačky Renaty Drössler. Vstupné 150 Kč.

Chomutov
Události si můžete připomenout také v Chomutově v Café Rouge v pátek 15. listopadu. V 16,00 hodin zde ačíná program organizace Člověk v tísni Jen slavit nestačí s promítáním vzpomínkového filmu. V 18,00 hodin je připraveno v chomutovské kanceláři senátora Přemysla Rabase připraveno čtení textů Václava Havla a od osmi začíná ve Sklepení osudu večírek. V neděli 17. listopadu v 10,00 hodin je naplánováno položení květin u podmníku Obětem válek v městském parku. Výstava Únik z totality, která je otevřena v chomutovské muzeu, bude v neděli 17. listopadu přístupná zdarma od 9,00 do 17,00 hodin. V 11,00 hodin se koná přednáška Mgr. Jiřího Kopici v hlavní budově.

Osek
V Infocentru Osek proběhne v neděli 17. listopadu bezplatné promítání dokumentárních filmů. Součástí akce bude výstava dobových svědectví a fotografií. Začátek ve 13,00 hodin.