e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounské divadlo představí projekt výstavby piazzety

publikováno: 13.11.2017, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Spolek Sýkora 2020 představí ve středu 15. listopadu ve Vrchlického divadle v Lounech svůj projekt na úpravu piazzety, tedy jakéhosi náměstíčka před divadlem. U příležitosti stých nedožitých narozenin malíře Zdeňka Sýkory by měla prostor zaplnit jeho černobílá geometrická kompozice, původně použitá na oponě divadla. Spolek teď sbírá peníze na realizaci.

Spolek Sýkora 2020 vyhlásil veřejnou finanční sbírku na realizaci úpravy piazzetty Vrchlického divadla v Lounech. Náklady jsou totiž odhadnuty na téměř šest milionů korun. O realizaci některého Sýkorova díla se v Lounech uvažuje už řadu let a město nechalo zpracovat návrh od architektonické kanceláře uznávaného architekta Josefa Pleskota. Realizaci ale brání právě nedostatek financí, čemuž by měla sbírka pomoci.

Patronem sbírky je herec Jiří Bartoška, který je nejen obdivovatelem díla Zdeňka Sýkory, ale pojilo je také přátelství. „V roce 1962 Zdeněk Sýkora namaloval na železnou oponu nádherný obraz. Po rekonstrukci divadla bohužel skončila někde ve sběrných surovinách. Zaujala mě myšlenka, že by se ten obraz vrátil na piazzettu divadla jako „vstupní brána“. Samozřejmě je těžké peníze sehnat, ale od toho jsou tu občané Loun a lidé z celé republiky, kteří znají a uctívají dílo Zdeňka Sýkory, abychom částku dali dohromady,“ řekl Jiří Bartoška, který se stal také členem Spolku Sýkora 2020.

Geometrická kompozice se už před divadlem několikrát objevila, a to v podobě světelné instalace. Ve středu 15. listopadu chce spolek představit projekt a sbírku veřejnosti. Komponovaný večer za účasti autorů návrhu, zastupitelů města i kmotra finanční sbírky Jiřího Bartošky moderuje Petr Volf. Začátek je v 18,00 hodin.

Přispívat je možné na účet 2800851507/2010. Týden před akcí bylo shromážděno více než 150 tisíc korun.