e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 15. až 17. října

publikováno: 13.10.2021, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tématem tohoto víkendu je archeologie. Do jejích tajů můžete proniknout v Mostě, Teplicích, Kadani i Březně, ale také třeba při dobývání hradu Křečova. Horní Hrad bude znít duněním děl, na Dlouhé Louce se budou sázet stromy, v Mostě závodit koně a v Zubrnicích vás čekají podzimní práce.

Den za obnovu lesa
Lesy  České republiky pořádají v sobotu 16. října Den za obnovu lesa. „Zasazením byť jediné symbolické sazeničky ukážete, že vám není obnova krajiny po největší katastrofě, která kdy naše lesy potkala, lhostejná…“ říkají pořadatelé. Akce se budou konat na Dlouhé Louce na Teplicku v Krušných horách. Začátek asi dvoukilometrového okruhu se stanovišti bude u penzionu. Můžete si posedět s u ohně a opéct pár buřtů.

Dobytí Křečova
Poslední letošní exkurze sdružení Místa zblízka povede na Podbořansku, do Nepomyšle a ke zřícenině Křečov coby připomínka výročí 600 let od druhé křížové výpravy a dobytí hradu Křečov. V rámci exkurze budete mít jedinečnou příležitost si prohlédnout nástěnné malby z 15. století v kostele sv. Mikuláše v Nepomyšli. Průvodce Vojtěch Peksa, sraz 17. října od 10,00 hodin na návsi před kostelem v Nepomyšli. Vstup je zdarma, přihlašujte se na emailu: katerina.povsikova@mpsv.cz.

Klobouková párty
Kulturní dům Louka u Litvínova a zdejší klub seniorů pořádá 16. října od 17,00 hodin Kloboukovou párty. Připravena tombola a hudba k tanci i poslechu.

Burčáková slavnost
Ve vinařství v Chrámcích na Mostecku se v sobotu 16. října koná burčáková slavnost, kde můžete ochutnat letošní burčák i vína. Otevřeno bude od 8,00 do 18,00 hodin. Připraveny jsou ukázky zpracování hroznů a výroby vína, prohlídky vinařství s průvodcem a pro děti hledání pokladu svatého Václava. Víno můžete zajíst různými dobrotami. Vstup a parkování zdarma.

Den archeologie
Letošní Mezinárodní den archeologie v mosteckém muzeu bude mít dvě témata. Jednak vrátí návštěvníky o 600 let zpět do dob husitských válek a obléhání Mostu a v archeologických experimentech zase seznámí s dobou bronzovou. Celodenní program se koná v sobotu 16. října a podrobnosti o něm najdete v článku Muzeum vrátí návštěvníky do doby bronzové a k husitům.

Den archeologie II
Další program v rámci Mezinárodního dne archeologie připravuje teplický zámek. V sobotu 16. října 10,00 do 15,00 hodin se můžete s našimi archeology podívat do minulosti prostřednictvím archeologických kufříků, vzít do ruky kopie předmětů našich předků, které používali ke svému životu. Čeká vás také povídání o nejnovějších archeologických výzkumech prováděných muzeem. Vstupné 20 Kč.

Den archeologie III
Kadaňské muzeum připravilo pro zájemce výlet s archeologem na vrch Úhošť. Dozvíte se o zdejších výzkumech a o čtení z terénu. Sraz je v sobotu 16. října v 9,30 hodin u turistického rozcestníku u hotelu Splitu na nábřeží v Kadani. Počítejte s trasou 10 – 12 kilometrů a návratem až kolem 18. hodiny. Určeno jen pro fyzicky zdatné od 10 let. Vstup zdarma.

Den archeologie IV
Další program nabídne Archeologický skanzen v Březně u Loun, který se bude věnovat období doby kamenné. Program se koná v sobotu 16. října od 10,00 do 17,00 hodin. Vyzkoušíte si rozdělávání ohně, štípání pazourků nebo vrtání kamenů. Připraveny jsou také přednášky o době kamenné v našem regionu. Vstupné dobrovolné.

Pod palbou
Horní Hrad u Stráže nad Ohří pořádá o víkendu rozloučení s kulturní sezónou a to pěkně zostra. Program Pod palbou nabídne šermířské souboje, prohlídky zbraní chladných i palných a přednášky. Na vlastní uši uslyšíte rachot děl. Chybět nebudou historické tance, hudba a divadlo pro děti. V sobotu 16. října je otevřeno od 14,00 do 21,00 hodin, v neděli od 10,00 do 17,00 hodin. Vstupné děti 110 Kč, dospělí 180 Kč, rodina 520 Kč.

Výstava husité versus křižáci
Letos si Chomutov připomíná 600 let od jedné z největších tragédií, která město potkala v jeho dlouhé historii. V březnu roku 1421 byl Chomutov napaden, dobyt a posléze zplundrován husitskými vojsky. Věnovat se tomu bude nová výstava v chomutovském muzeu, která se otevře v sobotu 16. října ve 13,00 hodin. Více o historii i výstavě v článku Chomutov mezi křížem a kalichem: 600 let od dobytí města.

Mach a Šebestová
V mosteckém Divadle rozmanitostí má o víkendu premiéra nové představení pro děti podle známého příběhu Miloše Macourka o dvou školácích a utrženém sluchátku. První představení se koná v sobotu 16. října od 10,00 hodin, premiéra v 17,00 hodin. Vstupné 90 a 100 Kč.

Dostihové odpoledne
Na Hipodromu v Mostě se v sobotu 16. října koná od 12,00 hodin dostihové odpoledne. Hlavními body programu jsou 80. cena zimního favorita Charvát Group, Velká podzimní cena, které doplní dalších osm dostihů. Vstupné 120 Kč, studenti a senioři 100 Kč, děti do 140 cm zdarma.

Food truck fest
Na 1. náměstí v Mostě budou v sobotu 16. října parkovat stylizované trucky a z jejich přívěsů budete moci ochutnávat občerstvení z celého světa. Program odstartuje v poledne. Kromě jídla jsou připravena také vystoupení parkouristů, tanečníků a hudba. Končí v 19,00 hodin.

Móda a hvězdy
V mosteckém divadle se v neděli 17. října uskuteční další ročních charitativní módní přehlídky Móda a hvězdy. Modely představí přední české modelky a modelové, ale také děti z dětského domova. Vstupné je 300 korun a začátek v 18,00 hodin.

Kdoulování ve mlýně
Tradiční výroba kdoulové marmelády ve Vernerově mlýně v Brlohu se koná v sobotu 16. října od 10,00 hodin. Všechny ingredience budou k dispozici, jen skleničky na marmeládu si doneste vlastní. Cena je 320 Kč, k občerstvení kdoulový čaj a sladké pečivo z kdoule. Účast potvrďte i s preferovaným termínem na e-mailu vernermlyn@seznam.cz do 14. října.

Hudba mezi obrazy
Vizuální vjemy v Galerii Benedikta Rejta v Lounech si můžete v sobotu 16. října večer doplnit i vjemy sluchovými. Od 18,00 hodin v nádherném prostoru galerie koncertují komorní soubory Aurum Chomutov, Foerster Jičín, Harmonie Louny, Quartettky Praha, Magistrae Raconenses a Kvítek Louny. Vstupné dobrovolné.

Podzim na vesnici
Jak vypadaly podzimní práce na vsi si můžete vyzkoušet o víkendu 16. a 17. října v Zubrnicích na Ústecku. Ve skanzenu uvidíte výmlat obilí, mletí mouky, zpracování lnu, sušení křižal a také parní lokomobilu a další stroje v chodu. Otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin. Z Ústí nad Labem vás do Zubrnic dopraví Zubrnická museální železnice, vlak vyjíždí deset minut po desáté, dvanácté, druhé a čtvrté hodině.

Staročeské posvícení
Obec Březno na Chomutovsku zve v sobotu 16. října od 12,00 hodin do restaurace U Rybníčka, kde se budou konat pravé staročeské posvícenecké hody. Čeká vás husa, zabijačka, posvícenské koláče a další dobroty. Můžete si vyrobit vlastní jitrnici nebo ochutnat vína březenských vinařů. Pro děti vyžití před kulturním domem.

Most4Music
Hudební festival se koná v pátek 15. října večer v mosteckém Rokáči Vinohrady. Zahrají vám kapely Petr Kalandra Memory Band, Cumbal a Krevel. Vstupné je 100 Kč.

Další tipy na víkend si můžete vyhledávat v Kalendáři akcí.