e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutov mezi křížem a kalichem: 600 let od dobytí města

publikováno: 13.10.2021, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Letos si Chomutov připomíná 600 let od jedné z největších tragédií, která město potkala v jeho dlouhé historii. V březnu roku 1421 byl Chomutov napaden, dobyt a posléze zplundrován husitskými vojsky. Věnovat se tomu bude nová výstava v chomutovském muzeu, která se otevře v sobotu 16. října.

Dobytí Chomutova je historicky vnímáno jako jeden z největších masakrů na civilním obyvatelstvu, kterého se husité kdy dopustili. Stalo se tak v březnu roku 1421. Po dvou dnech urputného boje bylo město, bašta odpůrců husitů, dobyto a vypáleno. Při požáru byly zničeny i městské knihy. Města Louny, Kadaň a Slaný se raději vzdala, než by je postihl stejný osud. Historici odhadují, že zahynulo kolem 2 200 lidí.

Oblastní muzeum v Chomutově připravilo k připomenutí této události výstavu Chomutov mezi křížem a kalichem. Ta připomene nejen historické skutečnosti staré šest století, ale zavede vás a hlavně vaše děti také do světa legend, které jsou spojeny s působením husitů v našem regionu. Přijďte se podívat na Jana Žižku, který stál za dobytím Chomutova, a na vše, co je s tím spojeno.

Vernisáž výstavy se uskuteční 16. října od 13,00 hodin v hlavní budově muzea, Palackého 86. Výstava potrvá do 2. dubna příštího roku.