e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nejlépe opravenou památkou je kostel v Konojedech

publikováno: 13.10.2017, kategorie: Památky, autor: Daniel Vágner

Sdílet: facebook twitter google+

Cenou Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro byly začátkem října odměněny nejlepší počiny v oblasti památkové péče uskutečněné v minulém roce. Porota vybírala z celkem dvaceti čtyř uchazečů ve čtyřech kategoriích, oceněna byla též osobnost památkové péče a svého favorita zvolila v on-line hlasování i veřejnost. Hlavní cena putovala do Ústeckého kraje, na Úštěcko.

„Cenou Patrimonium pro futuro chceme nejen vyzdvihnout, co se v oblasti památkové péče podařilo, ale především poděkovat těm, kteří se o to přičinili. Strávený čas, vynaložené úsilí i vložené finanční prostředky ze strany vlastníků, tvůrců či investorů si společenskou prestiž a uznání zaslouží,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Ocenění symbolizované stříbrnou plaketou získala Společnost pro obnovu památek Úštěcka za stavební obnovu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech u Úštěku.

V roce 2011 církev prodala kostel v Konojedech soukromému majiteli, který zahájil jeho celkovou revitalizaci, a to za významného přispění občanského sdružení Společnost pro obnovu památek Úštěcka. Toto sdružení pak kostel v lednu 2014 převzalo a vlastníkovi jej pomáhá spravovat. Po zdařilé celkové obnově mohl být kostel 24. září 2016 slavnostně zpřístupněn veřejnosti. Společnost pro obnovu památek Úštěcka byla navržena na Cenu NPÚ již v prvním ročníku soutěže a to za uskutečnění výstavy „Zničené židovské památky severních Čech“ (v kategorii Prezentace památkových hodnot).

Práce v areálu kostela pokračují, začíná Restaurování sochařské výzdoby exterieru a následovat bude Restaurování oltářů a ostatního movitého zařízení v interieru.

Vítězem on-line hlasování veřejnosti Památky děkují se s 762 hlasy z celkem 4027 hlasujících stala záchrana a zpřístupnění rotundy sv. Václava na Malostranském náměstí v Praze a plaketa z českého skla tak putuje na Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy.