e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 15. až 17. září

publikováno: 13.9.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máme před sebou zářijový víkend plný poutí a slavností, například v Bílině, Krupce, Mariánských Radčicích. Čekají vás neobvyklé prohlídky v Klášterci a Jimlíně, vinobraní a slavnosti cibule, pokračují Dny evropského dědictví.

Den horníků
Po Mostecké slavnosti a Hornické pouti v Jirkově se koná další hornický den v lázeňském areálu Kyselka v Bílině. Hlavní program bude probíhat v sobotu 16. září, ale první akce Bílinských slavností se konají už v úterý. V sobotu na Kyselce pak návštěvníky čeká důlní technika, tři hudební a tři dětské scény, výletní vláček. Podrobný program celého dne na všech pódiích najdete v tomto článku.

Dny evropského dědictví
Také následující víkend 16. a 17. září se připojí další města a památkové objekty ke Dnům evropského dědictví, které zpřístupňují netradiční místa a dávají možnost nahlédnout do památek zdarma. Tentokrát vás pozveme do Jirkova, Loun, Žatce a na zámek Stekník. Podrobné informace o programu najdete v článku Dny evropského dědictví pokračují druhým víkendem.

Musica Apostolorum
Festival Musica Apostolorum 2017 v rámci projektu Schwarzenberské Lounsko oživí o víkendu kostel Nanebevzetí Panny Marie v Postoloprtech. Během dvou hudební večerů můžete přispět na opravu varhan. Konají se v pátek 15. a sobotu 16. září od 18,30 hodin. Kdo a co zahraje se dočtete v článku Postoloprtským kostelem bude znít o víkendu hudba.

Kreativní den
Kulturně-kreativní den připravuje Horský klub Lesná v Krušných horách na neděli 17. září od 10,00 do 17,00 hodin. Bude probíhat v areálu muzea na Lesné a čeká vás vystoupení orchestru města Olbernhau a smíšeného pěveckého sboru Aurum a celá řada workshopů, třeba tavení skla, malování, pletení, háčkování, plstění, výroba svíček. Na workshopy je nutná přihláška předem.

Sraz traktorů
Historické traktory, tedy jejich majitelé, si dávají sraz v sobotu 16. září v Sušanech u Strupčic na Chomutovsku. Program potrvá od 10,00 do 20,00 hodin. První je na programu spanilá jízda historické zemědělské techniky, kterou doprovodí různé soutěže. Od 13,00 hodin je připraven doprovodný program v podobě hudebního divadla Hnedle Vedle, rockové kapely Sundial a kapely Chameleon.

Procházka městem
V pátek 15. září se můžete něco dozvědět o Lounech v době 19. a 20. století na komentované prohlídce. Sraz je v 17,00 hodin v Městském informačním centru v Lounech.

Zámecké strašení
V sobotu 16. září se koná na zámku Nový Hrad v Jimlíně program nazvaný zámecké strašení. Večerní prohlídky sklepení s podtitulem Kladivo na čarodějnice budou probíhat od 19,30 do 20,30 hodin. Program však začne už v 17,00 hodin, uvidíte čarodějné tance se skupinou Siderea, vojsko císařských mušketýrů, od 18,00 hodin se dozvíte něco o katovských praktikách a v 19,00 hodin začíná soudní proces s následným upálením čarodějnice. Program zakončí v devět hodin čarodějnický průvod a ohňová show. Vstupné dobrovolné.

Detektivka v muzeu
Za poklady Ústeckého kraje aneb záhada zmizelého exponátu je název oživených prohlídek, které se tento víkendu přesunou na zámek v Klášterci nad Ohří. Stanete se přímými svědky pátrání po zmizelém exponátu slavným detektivem a jeho pomocníkem. Prohlídky budou probíhat od 10,00 hodin každou půlhodinu až do 17. hodiny. Vstupné 80 Kč, děti 50 Kč.

Než vyjde večernice
Každý, kdo se rád hezky bojí si v sobotu večer 16. září může přijít na své. Již dvacátý třetí ročník pochodu nočním lesem s názvem Než vyjde večernice pořádá na Resslu Dětská organizace Zálesák Most z.s. Nebojácné děti a jejich rodiče se setkají např. s bílou paní, trpaslíky, králem, piráty, červenou Karkulkou a s dalšími pohádkovými postavičkami. Na závěr Večernice otevře kouzelnou truhlu s pokladem. Příjemnou náladu u táboráku při opékaní buřtů navodí kytary a zpěv. Start od 20,00 hodin u koupaliště Ressl v Mostě.

Koncerty v kostele
V neděli 17. září se bude konat od 16,00 hodin koncert v kostele sv. Bartoloměje ve Smolnici na Lounsku s názvem Houslové duo a varhany. Vstupné dobrovolné a bude použito na opravu kostela. 
V krásné akustice kostela svatého Jiljí v Libyni na Podbořansku si můžete vychutnat netradiční kombinaci smyčců a hudby kapel jako Queen, The Beatles nebo Metallica. Koncert kvartetu AntiC začíná v sobotu 16. září v 16,00 hodin. Vstupné je dobrovolné a můžete podpořit opravdu kostela.

Výročí Želenic
Obec Želenice na Mostecku slaví 710 let a oslavy se konají v sobotu 16. září ve sportovním areálu. Program odstartuje v 10,00 hodin Divadlo Ve Tři, během dne pak vystoupí několikrát skupina historického šermu Rekruti, po poledni zahraje Krušnohorská dechovka a v 16,00 hodin Michal David revival, od 18,30 až do půlnoci bude hrát skupina Promile. V programu je též řada atrakcí a soutěží pro dospělé i děti, vstup zdarma.

Vtelenská pouť
Jedním z míst, kde se tento víkend konají pouti, je Vtelno u Mostu. Pořádá ji spolek Vtelno žije v sobotu 16. září od 11,00 hodin. Uvidíte, uslyšíte kapely Rádiovky, Mustache in garage, Starej Most, Bourbon Acoustic, Cumbál a Taneční a fitness studio Kamily Hlaváčikové. Dále se můžete již tradičně těšit na skákací hrad, trampolínu, malování na obličej, domácí koláčky a soutěž ve střelbě. Vstup zdarma.

Mariánská pouť
Svou patronku oslaví též Mariánské Radčice, a to také v sobotu 16. září. Mariánská pouť začíná programem na hlavní scéně po desáté hodině. Během dne vystoupí Petra Černocká, Pavlína Filipovská, Stráníci, David Mattioli a Pavlína Senič, Michal Šeps, Standa Hložek. Otevřena bude také historická scéna s ukázkami řemesel, dobovou hudbou, šermem a ukázkami dravců. V Kostele Panny Marie Bolestné se od 10,00 hodin koná mše, poté bude kostel otevřen k prohlédnutí. PO celý den také stánky a pouťové atrakce, v devět večer závěrečný ohňostroj.

Slavnosti cibule
Račetice na Kadaňsku, obec vyhlášená výbornou cibulí, se stane dějištěm dalšího ročníku Slavností cibule. V pátek 15. září proběhne program pro odbornou veřejnost a v sobotu mohou dorazit všichni milovníci cibule. O programu se můžete dočíst v článku Cibule bude mít o víkendu svůj svátek v Račeticích.

Brigáda ve skanzenu
Chcete si o víkendu trochu zašpinit ruce? Pak přijďte do skanzenu v Březně u Loun pomoci se stavbou tzv. Dlouhého domu. Pracovat se bude po oba dny od 9,00 hodin. Čeká vás odkorňování, opalování, vyměřování a také opékání špekáčků. Vstup pro brigádníky do skanzenu zdarma.

Zahrada Čech
V pátek 15. září začíná na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích tradiční podzimní veletrh pro zahrádkáře a zemědělce. Otevřen bude až do 23. září. Na každý den je připraven doprovodný program, například v pátek se představí Okresní agrární komora Most, v sobotu časopis Receptář, zazpívá Leona Machálková, v úterý si můžete poslechnout dechovku Babouci, ve středu je Den s Českým rozhlasem a Vláďou Hronem, poslední den vystoupí Václav Neckář s kapelou Bacily.

Vinobraní
Pokud už budete o víkendu v Litoměřicích, vydejte se také na zdejší oslavu vinobraní. Konat se bude v pátek a sobotu 15. a 16. září na Mírovém náměstí, nádvoří gotického hradu a na dalších místech města. Páteční program bude zahájen ve čtyři odpoledne, na Mírovém náměstí bude historická i koncertní scéna, hudba bude znít i Kostelním náměstím a parkem Václava Havla, v sobotu navíc i nádvořím hradu. V sobotu začíná program už v 10,00 hodin, večer bude ohňostroj. Na historické scéně vás čekají kejklíři, pohádky, představení s koňmi a řada soubojů. Vstup zdarma.

Foto: Pixabay.com

Další tipy můžete vyhledávat pomocí Kalendáře akcí