e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava o Klubu českých turistů v Žatci

publikováno: 13.9.2013, kategorie: Výstavy, autor: Jiří Matyáš

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum v Žatci připravilo ve spolupráci s Klubem českých turistů v Žatci výstavu „10 let obnovení turistiky v Žatci“, která se otevře zítra, v sobotu 14. září. Výstava si vytkla za cíl přiblížit desetiletí činnosti žateckého klubu, zvláštní část je věnována i známým protagonistům žatecké turistiky, např. Romanu Danišovi.

Samotný Klub českých turistů vznikl v Praze roku 1888, od jeho vzniku tedy letos uplynulo 125 let. Toto jubileum výstava také připomene. Málokdo z milovníků žatecké historie však ví, že za první republiky vznikl v Žatci (tj. většinově německém městě) odbor Klubu československých turistů jako nacionálně český spolek, který až do roku 1938 pořádal nejen výlety do míst blízkých i vzdálenějších, ale také vyznačil na Žatecku přes 70 km turistických tras. Ve výstavě ho připomeneme rovněž původními dokumenty.

Vernisáž výstavy proběhne v rámci oslav Dnů evropského dědictví v sobotu 14. září od 18,00 hodin v hlavní budově muzea. Návštěvníci si budou moci výstavu prohlédnout do 24. listopadu 2013.