e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hrad Rýzmburk budou opravovat dobrovolníci z celého světa

publikováno: 13.8.2016, kategorie: Památky, autor: Monika Urbášková

Sdílet: facebook twitter google+

Hrad Rýzmburk na úpatí Krušných hor se v druhé půli srpna stane dějištěm mezinárodního dobrovolnického projektu, tzv. workcampu. Dvoutýdenní akce, jejíž iniciátorem je město Osek, se letos koná na hradě úplně poprvé. Rýzmburk město získalo před třemi lety a chce zříceninu uvést do lepšího stavu.

"Hrad byl založen již ve 13. století a rozloha zastavěné plochy byla původně větší, než je tomu u Karlštejna", říká Ing. Benda, který se jako stavební inženýr místního úřadu o opravy stará. "Snažíme se hrad jako místní památku opravovat svépomocí, nicméně možnost workcampu, kdy mladí lidé přijedou a pomohou nám s tím, nás opravdu zaujala. Za jejich práci jim poskytneme stravu, ubytování, výklad o historii hradu a snad i nějaké zážitky. Provedeme je místním cisterciáckým klášterem a navíc, během konání workcampu, bude ve městě probíhat každoroční Osecká pouť, takže dobrovolníci budou moci okusit i historický řemeslný trh, divadelní představení nebo navštívit slavnostní poutní bohoslužby," pokračuje Benda. 

Dobrovolníci, kteří přijedou i z Turecka, Ukrajiny, Číny, Polska nebo Španělska, se však historií budou zabývat především v souvislosti s opravovaným hradem. "O historii a původních dispozicích hradu uděláme pro skupinu přednášku, což pomůže i při práci, jejíž součástí bude obnova přístupové stezky, oprava a čištění hradního zdiva, ořez náletů, úklid hradního areálu nebo také prosívání výkopků," dodává Benda. K dispozici bude i archeolog, který pomůže identifikovat možné nálezy. Místní budou mít šanci se s mladými nadšenci setkat na již zmíněné Osecké pouti, ve městě nebo v okolí, kam se dobrovolníci po práci také vydají. 

Projekt je organizován ve spolupráci s neziskovou organizací INEX - Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA), která se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá již od roku 1991. Do České republiky každoročně přijíždí přibližně tři sta mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomoci místním komunitám nebo právě obnově kulturně-historických památek. Do zahraničí pak během sezony vyjíždí průměrně sedm set českých dobrovolníků. 

Foto: Miroslav Rada.