e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Malířské sympozium na Benediktu vrcholem kulturního léta na Mostecku

publikováno: 13.8.2015, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Malířské sympozium na Benediktu, které patří ke kulturním vrcholům letní sezóny na Mostecku, je minulostí. Včerejší vernisáží a aukcí obrazů skončil sedmý ročník, který přinesl opět o něco vyšší uměleckou úroveň a prestiž. Vedle tří stálých hostů sympozia se objevilo osm mladých umělců, kteří po celý týden tvořili na Benediktu či v okolí.

"Podařilo se nám zase o trochu zvýšit uměleckou kvalitu oproti předchozím ročníkům, takže jsem spokojená," řekla magazínu www.e-region.cz při vernisáži organizátorka Šárka Čepeláková. "Trochu jsem se ale zapotila, neboť si umělci přáli rozměrná plátna, jejichž doprava byl trochu oříšek," doplnila. Právě kvůli velikosti některých pláten probíhala vernisáž na dvou místech a návštěvníci tam mohli zavítat do umělecké dílny.

Vernisáž doprovázelo také hudební vystoupení či pletení tzv. sociálních sítí. Houpací sociální sítě spojují oživování veřejného prostoru s terapeutickou činností s lidmi z okraje společnosti. Pletaři z vyčleněných skupin pletou houpací sítě a ty pak vybízí k odpočinku každého kolemjdoucího. "V rámci projektu propagujeme lelkování," říká autorka Jitka Marelová. S kolegyní Anežkou Hradečnou cestují po Česku a učí plést houpací sítě širokou veřejnost. Skupina mladých umělců z Prahy pak také postavila před Benediktem symbolický most. "Je to most, postavený z toho, z čeho se skládá Most," prozradila nám jedna z dívek. Není asi nutné doplňovat, že byl postaven převážně z odpadků. "Ale to je všude stejné," doplnily autorky stavby.

Celkem se na sympoziu objevilo jedenáct malířů, kromě tří stálých hostů Romana Křeliny, Josefa Zedníka a Doris Tesárkové Oplové, to byli Eliška Kozlíková, Lucie Králová, Matěj Lipavský, Martin Lukáč, Samuel Paučo, Tomáš Prchal, Marek Tischler a Jiří Zavřel. "Přijely nové tváře, hodně mladých, bylo to takové svěží sympozium," prozradil nám Josef Zedník. "Pracoval jsem hlavně v plenéru, ve Vtelně u kostela. Nakonec jsem udělal takový volný cyklus pohledů do Středohoří, prakticky z jednoho do místa," řekl o tvůrčím týdnu Matěj Lipavský. 

Návštěvníci Benediktu měli možnost po celý týden kdykoliv přijít, prohlédnout si tvorbu a promluvit s výtvarníky. Ve středu odpoledne pak dorazily desítky lidí, aby se podívali na výsledná díla a případně si je koupili. Většina obrazů šla totiž do aukce.

Po skončení sympozia ještě vyjde katalog a poté již začne příprava nového ročníku. "Začnu pomalu objíždět výstavy a pátrat na internetu. Od letošního roku se už ale začali ozývat sami umělci, všech věkových kategorií, s tím, že mají zájem o účasti," doplnila Šárka Čepeláková. Poděkování patří sponzorům sympozia - Vršanské uhelné, městu Most, firmám Bela Most, Obex a společnému a vzdělávacímu zařízení Benedikt. Mediálním partnerem akce byl magazín www.e-region.cz.

Další fotografie si můžete prohlédnout na fb profilu sympozia: https://www.facebook.com/msbm.cz?fref=ts