e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Severočeská filharmonie vrátila hudbu do Teplic

publikováno: 13.7.2020, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Každý týden tři koncerty buď v Zahradním domě nebo v Šanovské Mušli. Tak vypadal červen v Teplicích poté, co filharmonie spustila náhradní program letních koncertů. Do lázeňského města se tak díky koronaviru vrátila v létě hudba. Koncerty budou pokračovat i v červenci a srpnu.

„Snažili jsme se najít variantu, jak lidem v Teplicích vrátit to, o co díky událostem poslední doby přišli. Severočeská filharmonie byla nucena zrušit celkem 52 koncertů, nedokončená zůstala letošní koncertní sezóna a zrušen byl celý Hudební festival Ludwiga van Beethovena, bohužel zrovna v roce Beethovenova výročí,“ přibližuje situaci ředitel filharmonie Roman Dietz.

Podmínky Zahradního domu umožnily oživit odpočinkovou část lázeňského města. Návštěvníci mohou v koncertním sále využít zhruba 80 míst, každý koncert je ale také nazvučen a přenášen dalším posluchačům ven na letní terasu a do přilehlé Zámecké zahrady. Večerní koncerty se uskutečnily pod taktovkou současného šéfdirigenta Petra Vronského, ty odpolední pod vedením čestného šéfdirigenta Charlese Olivieri-Munroa. V následujících měsících k těmto dvěma přibudou také dirigienti Michael Roháč, Norbert Baxa a Italka Claudia Patanè. 

„Moc nás těší velký zájem lidí o naše koncerty. Místa v Zahradním domě jsou vždy téměř zaplněná a lidé se scházejí i venku. Jen za červen jich bylo téměř tři tisíce,“ dodává ředitel filharmonie.

Některé koncerty mají i své sólisty, kterými jsou především členové Severočeské filharmonie Teplice. V červenci to budou Zuzana Čajková na klarinet, Michal Černý na trombon, Milan Podolský na tubu nebo Radovan Skalický na fagot. V Zahradním domě se koncerty konají vždy v pondělí, středu a pátek a vstup na ně je zdarma. Kompletní program koncertů najdete v Kalendáři akcí.