e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Restaurátoři objevili tři staletí ukryté náhrobní kameny

publikováno: 13.7.2017, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Za zpovědnicemi v klášterním chrámu v Kadani čekalo restaurátory tento týden překvapení. Když je odváželi k restaurování, objevily se na stěnách a podlaze za nimi náhrobky, které 335 let nikdo neviděl! Na jejich prohlídku ale máte jen pár dní, konkrétně ode dneška do neděle 16. července.

"Náhrobky jsou skvěle dochované a budeme je ukazovat s výkladem v okruhu Život v klášteře od čtvrtka 13. do neděle 16. července. Příští týden se začne stavět lešení, které je opět zakryje," informoval správce Františkánského kláštera Petr Liebscher.

"V úterý 11. července došlo k plánované demontáži barokních zpovědnic v jižní lodi františkánského kostela Zvěstování Páně a Čtrnácti svatých pomocníků. Prostor chrámu se vyklízí kvůli nutnosti vybudovat v něm lešení pro restaurování nástěnných maleb, jež bude probíhat po následující čtyři roky. Souběžně dojde také k restaurování zmíněných zpovědnic, které pocházejí nejpozději z počátku 80. let 17. století. Dočasné odstranění zpovědnic uvolnilo úsek kostelní stěny, který 335 let nikdo nemohl spatřit v celém rozsahu," vysvětluje okolnosti nálezu Lukáš Gavenda z Městského muzea v Kadani, který na možnou existenci náhrobků upozornil už před 16 lety, neboť byly vidět na stěně úzkou mezerou.

Odhalené čtyři náhrobní kameny z opuky náleží příslušníkům rytířského rodu Fictumů, kterým patřilo klášterecké panství a část Krušných hor a kteří podporovali kadaňský františkánský klášter. Pátý pak byl nalezen pod zpovědnicí.

"Lze se domnívat, že nově odhalené náhrobníky náležejí zesnulým potomkům, kterým nebylo dáno vstoupit svými vlastními činy do historie. Náhrobní kameny jsou tak jednou z mála možností, jak doplnit naše poznání rodokmenu Fictumů o nám dávno zapomenuté členy rodiny. Předběžně je řadíme ke 4. či 5. generaci rodu, která v Čechách působila," doplnil Gavenda. 

V nejbližší době se v souvislosti s demontáží kostelních lavic očekává plné odhalení dalších tří náhrobních kamenů, spjatých s rodem Fictumů. "Vyčnívají zpod lavic a jejich reliéf je proto již nejméně tři staletí ošlapán. Texty tak dávno ztratily svou čitelnost. Na části, která je zakryta lavicemi, by však mohly být dochovány alespoň části někdejší historické informace. Tato okolnost opět může přispět k prohloubení našeho poznání dějin regionu," uzavřel Lukáš Gavenda.