e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Teplárníci se v roli zahradníků osvědčili. Areál domova zase jako ze škatulky

publikováno: 13.6.2022, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Místo počítače hrábě, místo ovládání kotle sekačka a místo řízení firmy řízení kolečka. Na jeden den v roce mohou zaměstnanci teplárenských společností z Komořan vyměnit svá běžná povolání za dobrovolnickou práci pro neziskovou organizaci a stát se někým jiným. Pracovali už na mnoha místech, ale Dětský domov ve Vysoké Peci na Chomutovsku je jejich srdeční záležitostí. A tak se do něj teplárníci pravidelně vracejí.

Na dvanáctém Energickém dni bylo práce opravdu dost. „Mimo tradičních činností, jako je čištění bazénu, pletí záhonků, sekání trávy a nátěrů, čekal naše muže úkol vybudovat parkovací stání pro tři auta. A samozřejmě jsme zasadili strom, symbol naší energie,“ sdělila Miloslava Kučerová, tisková mluvčí společností a organizátorka dobrovolnické akce.

„Energický den je jednak o pomoci potřebným, ale také je to vytržení našich zaměstnanců z každodenní rutiny. Vedle sebe pracují lidé z různých míst v teplárně, kteří se běžně nepotkávají. Při práci tu můžeme probrat i věci, ke kterým se normálně nedostaneme. Spojit příjemné s užitečným je perfektní věc,“ komentoval akci Petr Horák, ředitel teplárenské společnosti, momentálně ve funkci řidiče kolečka. Činnost si pochvalují i ostatní pracanti. „Baví mě, že je hned za mnou vidět výsledek,“ potvrzuje radost z práce zahradnice a spisová manipulantka v jednom Lucie Zelenková.

„Je to pro nás veliká pomoc. Dobrovolníci si naplánují práci, kterou potřebujeme udělat a na kterou bychom vydali mnoho peněz, protože bychom si museli najmout firmy. A navíc bychom museli dělat výběrové řízení, takže i časová úspora je veliká, a my si toho moc vážíme,“ prozradila v zahradě domova zástupkyně ředitele Věra Malimánková. Právě velká zahrada, která dovoluje dětem z domova trávit množství času venku, je pro jediného údržbáře domova velkou zátěží. A tak i on byl s výsledkem zásahu zaměstnanců teplárny víc než spokojen.