e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Po stopách žateckého řetězového mostu

publikováno: 13.6.2016, kategorie: Turistika, autor: Milada Krausová

Sdílet: facebook twitter google+

Regionální muzeum K. A. Polánka zve na tradiční muzejní pochod, letos s podtitulem Po stopách řetězového mostu v Žatci. Vydejte se s muzeem v sobotu 18. června na příjemnou letní odpolední procházku s povídáním o zajímavostech ze žatecké minulosti, která bude oslavou 190 let od položení základního kamene mostu.

Oslavte výročí položení základního kamene ke slavnému žateckému řetězovému mostu, který se klenul nad řekou Ohří od roku 1827 do 90. let 19. století. Letos uplyne již 190. let od položení základního kamene mostu (1826), který byl nejstarším řetězovým mostem v Čechách.

Řetězové mosty jsou druhem mostů visutých, místo lan slouží k zavěšování speciální kovové články s oky. Stavěly se v USA, Anglii, Itálii i Rusku. Proslulý je dodnes řetězový most v Budapešti. V českých zemích byl nejznámějším mostem most tohoto typu most císaře Františka Josefa v Praze, který vedl přes Vltavu v místech dnešního mostu Legií.

Žatecký řetězový most projektoval Bedřich Schnirch. Z jeho mostů se dodnes zachoval pouze most podolský, který byl přenesen do Stádlece na řece Lužnici.

Na trase muzejního pochodu si připomeneme historii této jedinečné stavby i velkou slavnost, která se konala při položení základního kamene v červnu 1826. Na trase kolem řeky Ohře se pak dozvíte další zajímavosti o nebezpečích i krásách života u staré Ohře v době před regulací jejího toku na počátku 20. století. Dozvíte se  mnohé o archeologických nálezech v okolí nebo o městských parcích a jejich stromech. A pokud s námi dojdete až na konec trasy do Staré papírny, zjistíte, jaké části z řetězového mostu se uchovaly ve sbírkách muzea. Veřejnosti budou prezentovány vůbec poprvé. Těšíme se na Vás 18. června. Sraz účastníků v Žatci na náměstí 5. května u Floriánova sloupu ve 14,00 hodin. Plánovaný konec akce kolem 17,00 hodin. 

Foto: Archív Regionálního muzea K. A. Polánka v Žatci.