e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Komedie o setkání s pekelnými živly

publikováno: 13.6.2013, kategorie: Divadlo a film, autor: Michal Pětík

Sdílet: facebook twitter google+

Na páteční večer chystá mostecké městské divadlo další premiéru sezóny. 14. června můžete poprvé vidět nastudování klasické pohádky pro děti i dospělé - Drdovy Hrátky s čertem. V roli nebojácného vojáka, který zatočí s čerty, uvidíte Miroslava Večerku. Na pátek 28.6. pak chystá divadlo speciální předprázdinové představení Hrátek s čertem.

hratky_s_certem.jpgSpisovatele Jana Drdu zřejmě není potřeba podrobněji představovat. Ve svých knihách osvědčil rozsáhlý vypravěčský talent a zálibu v prostých a nepatetických hrdinech. Ať už ve šťastných i smutných příbězích městečka Rukapáň v románu Městečko na dlani, v pozoruhodné psychologické románové studii dětství a dospívání v knize Živá voda, ale i v pohádkách jako Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert a samozřejmě v souboru povídek Němá barikáda. Mnoho jeho děl bylo zfilmováno – například Vyšší princip (1960, režie Jiří Krejčík), Dařbuján a Pandrhola (1959, režie Martin Frič) nebo Němá barikáda.

Hra Hrátky s čertem původně vznikla na objednávku Jiřího Frejky pro Národní divadlo a díky jejímu divadelnímu a rozhlasovému úspěchu vzniklo i filmové zpracování, jež v roce 1956 natočil režisér Josef Mach.

Komedie navázala na tradici českých pohádkových her – Čert na zemi Boženy Němcové, Tylův Strakonický dudák nebo na Kopeckého loutkové hry. Drda napsal okouzlující příběh vysloužilého vojáka Martina Kabáta střetávajícího se s nástrahami pekelných živlů, jichž se ovšem pranic neobává. Stejně tak jako loupežníků a pekelných kejklí a bambitek a vůbec čehokoliv. Přenocování ve starém pustém mlýně se ovšem neobejde bez zádrhelů, dívku Káču totiž schvátí peklo a Martin Kabát se rozhodne ji z ďábelského chřtánu vyrvat. A možná při tom dostane i strach. Co všechno přitom uvidí, s kým vším promluví a koho všeho na správnou cestu přivede, uvidí návštěvníci Velké scény Městského divadla v Mostě od 14. června v 19,30 hodin.

Hrají: Miroslav Večerka (Martin Kabát), Jakub Dostál (Sarka Farka), Michaela Krausová (Káča), Jan Beneš (poustevník Školastykus), Otto Liška (Solfernus), Jarmila Vychodilová (Belzebub), Radim Madeja (Omnimor), Michal Pešek (Karborund), Stanislav Oubram (Teofil) a další. Zároveň se v mosteckém divadelnímu milieu představí dvě nové herecké tváře – Adam Vacula jako Lucius a Liliana Fischerová jako princezna Dišperanda. Hrátky s čertem v režii Jiřího Krause slibují osobitě pojatou inscenaci plnou humoru a písní.

V pátek 28. června se od 18,00 hodin uskuteční speciální předprázdninové představení Hrátek s čertem. Pro celou rodinu, za zvýhodněné vstupné – dospělí za 100 Kč, děti za 50 Kč. Jeden dospělý se dvěma dětmi za 150 Kč.

Foto: Ladislav Šeiner.