e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Přehlídka Klosterlin láká na balet na zámku

publikováno: 13.6.2012, kategorie: Hudba, autor: Ladislava Jandová

Sdílet: facebook twitter google+

Do prostor renesančního zámku Klášterec nad Ohří se ve dnech 15. a 16. června vrátí Baletní a hudební přehlídka Klosterlin. V pořadí již 4. ročník přehlídky nabídne divákům představení vynikajících baletních sólistů a hudebních interpretů v prostorách malebného zámeckého nádvoří zámku. Dramaturgie se letos zaměřila na tvorbu francouzského skladatele Clauda Debussy při příležitosti 150. výročí jeho narození.

Působivá atmosféra zámeckého nádvoří ve spojení s vážnou hudbou a baletem láká diváky na dvě představení vynikajících pražských sólistů a interpretů. V pátek 15. června od 11,00 se uskuteční představení Pražského komorního baletu pro žáky základních a středních škol s názvem Divertimento. V rámci představení budou uvedeny tři choreografie odlišné hudbou a pojetím. Uslyšíme hudbu slovenského skladatele Ilji Zeljenky (Musica slovaca), českého písničkáře Jarka Nohavici a Ivy Bittové (N.B.G.) a závěrem pobaví dovádivá a žertovná choreografie Pavla Šmoka na hudbu W.A.Mozarta Divertimento D Dur.

Následující večer 16. června od 20,00 hodin se v rámci galavečera Pocta Debussymu představí česká harfistka patřící k výrazným osobnostem české harfové školy Kateřina Englichová, která je držitelkou řady českých a světových ocenění. Vedle ní vystoupí flétnista České filharmonie a člen souboru Afflatus Quintet Roman Novotný. Večer obohatí sólisté Pražského komorního baletu premiérou tanečních duetů na vybrané skladby Vivaldiho a Debussyho v choreografii Lenky Kolářové. Uvedený název napovídá, že galavečer bude věnovaný 150. výročí narození francouzského skladatele Clauda Debussy, jednoho z nejvýznamnějších představitelů hudebního impresionismu.

Program:
 
DIVERTIMENTO  -  PRAŽSKÝ KOMORNÍ BALET
15. června  v 11 hodin, Nádvoří zámku
I. Zeljenka, P. Šmok: Musica slovaca
J. Nohavica, I. Bittová: N.B.G.
W. A. Mozart, P. Šmok: Divertimento D Dur
 
POCTA DEBUSSYMU
16. června ve 20 hodin, Nádvoří zámku
Galavečer ke 150.výročí narození Clauda Debussy
A. Vivaldi, J. S. Bach, C. Debussy, M. Ravel
Harfa: Kateřina Englichová, flétna: Roman Novotný, sólisté Pražského komorního baletu: Jaroslava Janečková, Lenka Kolářová, Martin Gebauer