e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Otevřeno 2016 v Chomutově nabídne dva týdny divadla, hudby a street artu

publikováno: 13.5.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Pavlína Skopová

Sdílet: facebook twitter google+

Pestrý mix hudebních i divadelních žánrů plus několik novinek, které by měly oslovit zejména mladé, to je recept na letošní multižánrový festival Otevřeno, který proběhne na několika místech Chomutova na přelomu května a června. Na festivalu vystoupí také Lenka Dusilová s projektem Baromantika.

Festival, který ke svému názvu přidává letopočet 2016, se koná už potřinácté a podle nahlédnutí do jeho programu by to rozhodně neměla být třináctka nešťastná. Tradiční vystoupení baletního souboru Základní umělecké školy Chomutov, které v minulých letech festival zahajovalo, nebude chybět ani letos, ale předcházet mu bude hudební víkend na Hřebíkárně a několik divadelních představení. A nač se mohou těšit příznivci divadla? Kromě Černého divadla a jeho lyžařského protikladu, Bílého divadla, dojde na chomutovský comeback ruské avantgardy Teatr novogo fronta, jehož protipólem bude zřejmě stand up comedy, „one man Partička“ v podání známého herce komika Ondřeje Sokola, který je rovněž jejím autorem. 

Muzikanti se v posledních letech v rámci festivalu „zabydleli“ nejen před divadlem a v Kulisárně, ale také na Hřebíkárně. Tam proběhne poslední pátek a sobotu v květnu blok koncertů, na nichž zazní rocková hudba říznutá punkem, reggae, blues či ska v podání u nás možná méně známých kapel (například Vagyny dy Praga, The Fialky, Smola a Hrušky) i matadorů, kteří na hudební scéně působí už po desetiletí (Znouzectnost, Oskar Petr, Krausberry, Yoyoband). 

„Letos jsme se rozhodli jednotlivé koncerty či představení rozložit na dva týdny,“ uvedla k nabídce festivalu Věra Fryčová, jednatelka společnosti Kultura a sport Chomutov, která ho pořádá. Po květnových koncertech na Hřebíkárně tak bude o týden později v sobotu 4. června následovat série tří koncertů v komornějším prostředí Kulisárny, Ty budou patřit zajímavým hostům - kromě zpěvačky Debbi se v roli frontmanů svých kapel představí Emma Smetana a Vojta Kotek. Ve středu 8. června tu pak předvede svůj „urban folk“ nevšední duo Kieslowski.

Novinky, jež mají přilákat zejména mladé, jsou dvě. Jedna už součástí festivalu před řadou byla, takže jde vlastně o obnovenou premiéru. „Jde o výtvarnou aktivitu nazvanou Z periférie do galerie. V pátek 10. června odpoledne bude před divadlem instalováno deset prostorných desek, na nichž budou sprejeři před diváky tvořit své výtvarné kreace,“ vysvětluje Fryčová. Dalším žánrovým zpestřením bude, rovněž v pátek, Backstage Zone - v Kulisárně si se svými soundsystémy a vinylovými deskami pohraje postupně sedm dýdžejů.

Stage před divadlem bude dějištěm hlavního hudebního programu 10. a 11. června, kde se postupně představí skupiny Sundail, Downbelow a Lenka Dusilová & Baromantika (pátek) a Hentai Corporation, Zuby nehty a jedna z ikon české nezávislé hudební scény, původem tepličtí Už jsme doma (sobota). 

Program najdete na webu festivalu.