e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 15. až 17. května

publikováno: 13.5.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prostřední májový víkend bude stejně barevný jako příroda. Do ní vás lákají slavnosti stepí na Rané (na fotce), výlet do hor vám zpestří slavící moldavská dráha, do tajů myslivosti vás zasvětí na zámku Červený Hrádek a noční život zvířat můžete pozorovat v chomutovském zooparku...

Život na zámku
V kostýmovaných prohlídkách se můžete na zámku Jezeří setkat se slavnými osobnostmi historie, které jsou spojené s tímto zámkem na úpatí Krušných hor. Prohlídky začínají v sobotu 16. května od 11,00 hodin. Pozvání pořadatelů prý přijali slavné osobnosti zámecké historie jako J. W. Goethe, L.V. Beethoven, císařovna Marie Ludviga, Karel Němec, syn své slavné matky Boženy a slavní zajatci II. světové války. Chybět nebudou ani legendární strašidla v rolích, jak je neznáte.

Barevný region
Festival, který má představit národnostní menšiny v Ústeckém kraji, se koná v pátek 15. května odpoledne na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem. Od 14,00 do 18,00 hodin se představí třeba maďarská cimbálovka, bulharští tanečníci, židovský pěvecký sbor, uvidíte deštníkový a vějířový tanec Vietnamců, čekají vás ochutnávky jídel a workshopy.

Tajemství klášterecké minulosti
V pátek a sobotu se můžete projít místy, kde se psala historie města Klášterce nad Ohří. V osm večer 15. i 16. května začínají netradiční kostýmované prohlídky. Nutná rezervace vstupenek na www.zamek-klasterec.cz.

Oslavy moldavské dráhy
O tom, že se tento víkend konají velké oslavy 130 let historie Moldavské horské dráhy, které budou spojeny s otevřením flájského vodního díla, jsme psali už mnohokrát. Tedy jen krátká připomínka, co vás čeká: speciální vlaky z Mostu a Teplic, inaugurace poštovní známky, prohlídka Flájí, mše v kostele a prohlídky dalších expozic. Podrobný program v tomto článku

Restaurace ve věži
Ve věži jirkovského kostela se v sobotu 16. května opět otevře jednodenní restaurace, kde si můžete s jedinečným výhledem dát snídani, oběd, večeři nebo jen kávu a zákusek. Podrobnosti se dozvíte zde, nezapomeňte si včas rezervovat místo. 

Keramický kurz
Přímo pod věží se pak můžete zastavit v Galerii Jirkov, kde bude v sobotu 16. května probíhat první ze série uměleckých kurzů, tentokrát zaměřený na keramiku. Více se dočtete v článku Galerie Jirkov pořádá kreativní sobotní kurzy

Dostihový den
Na mosteckém hipodromu začíná v sobotu 16. května dostihová sezóna a přijede ji osobně zahájit paní Ivana Zemanová. Jarní cena města Mostu začíná ve 13,00 hodin, doplní ji závody poníků. Více o dění na hipodromu se dozvíte v článku Sezónu na mosteckém hipodromu zahájí první dáma ČR

Myslivecký den
Na zámku Červený hrádek u Jirkova se v sobotu 16. května koná Myslivecký den spojený s Podkrušnohorskou výstavou psů loveckých plemen. Výstava se otevře již v 9,00 hodin a krátce nato i přehlídka trofejí. Pasování absolventů zkoušek myslivosti začíná v 10,30 hodin. V půl dvanácté začíná dětská pěvecká soutěž a vyhodnocena bude i soutěž ve vaření zvěřivého guláše, odpoledne pak pokračují doprovodné soutěže. Po celý den uslyšíte slavnostní troubení trubačů. Přehlídka trofejí spárkaté zvěře ulovené na Chomutovsku v roce 2014 bude k vidění v sobotu od 10,00 do 17,00 hodin a poté až do 21. května vžy od 11,00 do 17,00 hodin.

Hrnčířské dny
Velice zajímavou akci připravuje Archeologický skanzen ve Březně u Loun. V několika etapách se zde totiž budou konat Hrnčířské dny. Zahajovací program proběhne v sobotu 16. května. Během celého dne bude probíhat oprava hrnčířské pece, ovšem hlavní program je připraven na 18. hodinu. Více prozradí v článku Ladislav Bába. 

Orfeus Rock
Po pauze se opět vrací do Kadaně oblíbená přehlídka kadaňských nejen rockových kapel! Hrát bude Aneboafro, Daimonion, Next Company, Nucený výsek a Toxika. Začátek v sobotu 16. května v 19,00 hodin v kadaňském Orfeu.

Slavnosti stepí
Poznání i zábavu spojují Slavnosti stepí, které se konají v sobotu 16. května na Rané u Loun. Bohatý program zahrnuje přírodovědné procházky a pozorování zvířat, ukázky práce s ovcemi, prezentaci leteckých modelářů či závody ovčáckých psů. Více připravila v článku Blanka Tomášková.

Alchymistický festival
Alchymistické Litoměřice je první ročník festivalu, věnovaného zdravému životnímu stylu, alternativní i klasické medicíně, přírodnímu stavitelství, duchovnímu a osobnímu rozvoji. Bude se věnovat i méně obvyklým oblastem, jež ale úzce souvisejí s městem Litoměřice a krajinou Českého středohoří.  V rámci festivalu budou probíhat umělecké výstavy, prodejně výstavní veletrh, workshopy, přednášky, meditace nebo hudební a divadelní představení. Koná se v litoměřickém Domě kultury v pátek a sobotu 15. a 16. května vždy od 9,00 do 23,00 hodin. Více informací najdete na www.alchymistickelitomerice.cz.

Dubský dostavník
Dětské slavnosti ve stylu country se konají na louce pod „Kudrákem“ v Dubí 2 v sobotu 16. května od 10,00 hodin. Připravena jsou vystoupení dětí, lukostřelba, country a irské tance, koňská show, indiánská vesnice, zahraje kapela Úlet a další.

Novohradská pouť
Tradiční pouť na zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku se koná v sobotu i neděli 16. a 17. května. Návštěvníky čeká hudba, šermířská vystoupení, taneční vystoupení, pouliční divadlo, kouzelník, středověké tržiště, rytířský tábor, soutěže pro děti, kolotoče. Během dne si můžete prohlédnout druhý návštěvnický okruh, zaměřený na rod Kolowratů a založení Nového Hradu, který si letos připomíná 550 let. V neděli se navíc můžete setkat s posly krále Jiřího z Poděbrad, kteří dorazí v průvodu s koňmi. Otevřeno po oba dny od 10,00 do 17,00 hodin, vstupné dobrovolné.

Večerní procházky zooparkem a skanzenem
Pozorovat zvířata ve zcela jiné atmosféře, sledovat jejich chování po setmění a dozvědět se mnoho zajímavých informací můžete každý páteční večer v chomutovském zooparku. Vychází u vstupní pokladny zooparku u Kamencového jezera v osm večer. Každou sobotu večer se také můžete projít nasvíceným skanzenem Stará Ves. Na večerní prohlídku je nutné se předem objednat nejpozději do čtvrtka do 12.00 hodin na e-mailu propagace@zoopark.cz.

Ples v kostele
Poněkud netradiční čas na plesy, nicméně tento bude tak nějak celkově netradiční.  Pátý ročník Květinového plesu ve Výsluní v Krušných horách se koná v pátek 15. května v kostele sv. Václava, začátek ve 20,00 hodin, hraje kapela Úlet, součástí programu je rytířská show.

Májová veselice
Staročeská veselice se koná v sobotu 16. května v sále kulturního domu ve Vejprtech v Krušných horách. V 19,00 hodin začíná taneční vystoupení, od osmi večer hraje skupina Four Band Plzeň, připraveny budou české koláčky a vína.

Poffel
V sobotu 16. května od 10,00 hodin se na hradbách u knihovny v Kadani koná Poffel - akce pořádaná mladými pro lidi všech generací. Od rána budete mít možnost vyzkoušet si plenérové kreslení při poslechu hudby Miroslava Presslera a Andreje Bilce (dvou mladých nadaných hudebníků z Kadaně), podílet se na tvorbě dokumentárního filmu nebo zhlédnout divadelní představení pražské herecké dvojice Lucie Vacovské a Štěpána Nešpora. Večerní program nabízí pohled do duší mladých umělců prostřednictvím autorských básní doprovázených hrou na akustickou kytaru Lukáše Hausenblase a následné promítání autorských filmů studentů z pražské umělecké školy. 

Vítání jara
Základní umělecká škola Ivana Kawaciuka v Duchcově, Kulturní centrum Duchcov a Státní zámek Duchcov připravují pro návštěvníky v neděli 17. května od 14,00 hodin benefiční koncert pod názvem Vítání jara / Benefice pro Reinerovu fresku s dobrovolným vstupným. Jak napovídá název akce, případný výtěžek z koncertu bude postoupen na nadační konto pro Reinerovu fresku Nanebevzetí Panny Marie osazenou v moderním pavilonu v duchcovském zámeckém parku. Po koncertě můžete absolvovat prohlídku, zaměřenou na osudy špitálu a fresky. Podrobnosti v dnešním článku.