e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tajemný karpatský hrad v mosteckém divadle

publikováno: 13.5.2014, kategorie: Divadlo a film, autor: Ivana Bonaventurová/Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Slavná operní pěvkyně a její šílený ctitel, hrabě Telek, pomatený vynálezce a rázovití obyvatelé odlehlé vesnice v Karpatech... Milovníkům této české filmové komedie to jistě stačí, aby poznali Tajemný hrad v Karpatech. Divadelní podobu románu Julesa Verna můžete nyní vidět v mosteckém divadle. Premiéra se koná 13. května.

"Román Tajemný hrad v Karpatech patří do slavného literárního cyklu Podivuhodné cesty, zahrnujícího všechny Vernovy dobrodružné a vědeckofantastické prózy. Je známo, že Verne byl ve svých knihách fascinován přírodními vědami a technickým pokrokem, avšak osvědčil rovněž nesporné literární nadání i smysl pro jemný, až suchý humor," vysvětluje autor mostecké inscenace Michal Pětík.

"Tajemný hrad byl publikován poprvé v roce 1892 a Verne se v něm inspiroval žánrem romantického románu, kterému se říká též gotický nebo černý. Děj se zpravidla odehrává ve zbortěných hradech, klášterech či temných lesních hvozdech, vždy je přítomno tajemno a strach, ostatně bývá považován za předchůdce hororu, stará věštba, kletby, šílenství, láska nevinné panny k udatnému rytíři atd.," poznamenává mostecký dramaturg Michal Pětík.

U nás příběh doslova zlidověl díky filmu Oldřicha Lipského, natočeného roku 1981 s Milošem Kopeckým, Michalem Dočolomanským či Janem Hartlem v hlavních rolích. "Přestože divadlo není totéž, co film, a používá odlišné prostředky a nabízí jiný umělecký zážitek, tak i v Městském divadle se diváci mohou těšit na jemnou parodickou hru s žánrem a pop-kulturními odkazy, tajemnou atmosféru, napětí, romanci, kouzla i nadpřirozené bytosti," doplňuje Michal Pětík.

Premiéra v mosteckém Městském divadle se koná v pátek 16. května. Autorem scénáře je již zmiňovaný dramaturg Michal Pětík, režisérem inscenace je zcela nová režisérská tvář v Městském divadle – Martin Vokoun, pracující v týmu s kostýmní výtvarnicí Agnieszkou Pátou a scénografem Nikolou Tempírem. Hudbu pro inscenaci složí hudební skladatel Petr Zeman. V hlavních rolích uvidíte Jana Beneše, Jakuba Dostála a Veroniku Valešovou. V dalších – a neméně výrazných – rolích spatříte Miroslava Večerku, Otto Lišku, Hanu Marii Marouškovou, Víta Herzinu, Radima Madeju, Jiřího Krause, Michala Peška, Ivanu Zajáčkovou a v roli lesníka se mosteckým divákům představí nová tvář – Filip Kráčmar.